POVRATAK ZEMLJE DEČANIMA: Prištinski mediji najavljuju "međunacionalne tenzije"

 
  • 1

Predsednik opštine Dečani Rasim Seljmanaj rekao je da je odluka suda nepravedna i politički motivisana, ali ne veruje da će to dovesti do međunacionalnih tenzija

Odluka kosovskog Ustavnog suda da pravoslavnom manastiru Visoki Dečani potvrdi vlasništvo nad zemljom za koju opština tvrdi da je društvena svojina mogla bi dovesti do međunacionalnih tenzija, objavljeno je danas na prištinskom portalu Telegrafi.

HAPŠENJE KOD DEČANA: Zaplenjen arsenal ilegalnog oružja

Portal navodi reči analitičara Imera Muškoljaja da je siguran da stanovnici Dečana neće prihvatiti odluku i da će to "samo pogoršati međunacionalne odnose".

S druge strane, predsednik opštine Dečani Rasim Seljmanaj rekao je da je odluka suda nepravedna i politički motivisana, ali ne veruje da će to dovesti do međunacionalnih tenzija.

- U koordinaciji sam sa drugim stranmaka i zvisno od okolnosti odlucćićemo koji ćemo metod koristiti da se usprotivimo ovoj odluci - rekao je Seljmanaj portalu.

On je dodao da planiraju da se žale Ustavnom sudu i da će danas biti održana sednica opštine, a zatim u četvrtak i protest protiv odluke Suda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Analitičar Arben Chirezi rekao je da je odluka Ustavnog suda "skandalozna", ali je dodao da pravoslavna crkva ne treba da bude meta nezadovoljstva lokalnih sanovnika tom odlukom.

Oni međutim imaju pravo da protestuju, dodao je on.

Manastiru Visoki Dečani su 24 hektara zemljišta, koje lokalni Albanci žele da prisvoje, vraćena odlukom Vlade Srbije 1997. godine, a kosovski Ustavni sud je 21. maja zaključio 16-godišnjii sudski spor i potvrdio vlasništvo manastira nad tom zemljom.

Rukovodstvo opštine Dečani zakazalo je za sutra u podne demonstracije protiv odluke kosovskog Ustavnog suda.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    25. maj 2016 | 14:47

    Pa ljudi imaju ustavni sud i on tadi to po zakonu A nas vucic sud ovaj ustavni sud bi se proglasio nenadleznim kao kad su nam skinuli prihide a sud se nabio u misju rupu P mi nismo od pravne drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA