POLITIČKI SKUP NA KOM SU LETELE GLAVE: Danas se ponovo održava, hoće li biti MRTVIH (FOTO)

 
  • 3

Posmatrači spekulišu da će 33-godišnji Kim Džong Un iskoristiti kongres da predstavi plan za očajnički neophodne ekonomske reforme, ali uistinu govoreći - niko nije siguran šta se može očekivati od tog sastanka

Sedmi kongres Korejske narodne partije biće priređen danas u Severnoj Koreji, a on predstavlja prvi saziv vladajuće elite u ovoj zemlji nakon dugih 36 godina.

KIM DŽONG UN JE SJAJNO SUNCE 21. VEKA: Ovako vođu veličaju u Severnoj Koreji

ZAŠTO SE SAZIVA KONGRES?

Održavanje kongresa prekopirano je iz Sovjetskog Saveza, gde su se čelnici vladajuće partije sastajali svakih nekoliko godina kako bi prisustvovali tom značajnom događaju - značajnom kako u ideološkom, tako i u istorijskom smislu. Severna Koreja prati ovu tradiciju. Ali da li će ovaj sastanak biti istorijski za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju? Posmatrači spekulišu da će 33-godišnji Kim Džong Un iskoristiti kongres da predstavi plan za očajnički neophodne ekonomske reforme, ali uistinu govoreći - niko nije siguran šta se može očekivati od tog sastanka.

MISTERIOZNA SMRT SARADNIKA KIM DŽONG UNA: Poginuo u nesreći, niko ne zna pravi uzrok! (VIDEO)

 PRVI KONGRES - 1946. GODINA - OSNAŽIVANJE KOMUNISTIČKE PARTIJE

Prvi kongres nije bio prvi sastanak komunista, ali se smatra prvim zvaničnim okupljanjem partijskih članova, posebno ako se uzme u obzir da je na tom sazivu došlo do "spajanja" Komunističke partije Severne Koreje i Nove narodne partije, koje zajedno čine današnju Narodnu partiju Severne Koreje. Na tom skupu su i novine "Rodong Sinmun" postale zvanično glasilo partije. Još tad su svi osećali da to nije realno pripajanje, budući da su i dalje komunističke organizacije bile pod kontrolom Sovjetskog Saveza.

ZATO ŠTO MU SE MOŽE: Kim Džong Un zabranio SVADBE I SAHRANE!

DRUGI KONGRES - 1948. GODINA - RAZDVAJANJE ZEMALJA

Drugi kongres je održan u vreme kad je trebalo Koreju razbiti na dve nezavisne zemlje, tako da su se govori svodili na priču da je Severna Koreja dobra, a Južna Koreja loša. Na tom kongresu je predstavljen grb stranke - koji se sastoji od čekića, srpa i četkice. Taj amblem je do danas nepromenjen. Na ovom kongresu se poslednji put pojavila zastava celovite Koreje, koja je danas nacionalni ponos Južne Koreje.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

TREĆI KONGRES - 1956. GODINA - NAPADI I NESUGLASICE

Ubrzo nakon što je Nikita Hruščov osudio kult ličnosti Staljina na 20. Kongresu Komunističke partije Sovjetskog Saveza, sazvan je treći kongres. To je bilo vrlo nezgodno vreme za Kim Il Sunga, koji je mislio da će se ovakva previranja odraziti i na njegovu moć - da će je izgubiti. I bio je u pravu - Leonid Brežnjev je u govoru pomenuo kako je potrebna "obnova lenjinovske norme kolektivnog upravljanja", što je prepoznato kao direktan atak na Kimovu vladavinu jednog čoveka. Ipak, pravi napad na njega desio se tek u avgustu, kada je grupa od više partijskih liberalnih funkcionera pokušala da ukloni Kima s vlasti. Međutim, Kim je bio odlično pripremljen za napad, a opozicija je brzo slomljena.

ISPOVEST STRICA KIM DŽONG UNA: "Morao sam da pobegnem od tog užasnog režima"

Foto: DPRK KWP Foto: DPRK KWP

PRVA KONFERENCIJA - 1958. GODINA - ČISTKE

Prva konferencija, koja se od kongresa razlikuje po ceremoniji, održana je u vreme kada je Kim želeo da dovrši čistu svih opozicionara. Konferenciju su, po uzoru na Kinu, izabrali za obavljanje čistki.

SVI MORAJU DA IMAJU FRIZURE KAO KIM: Inspektori s makazama sprovode teror na ulicama Severne Koreje

Foto: DPRK KWP Foto: DPRK KWP

ČETVRTI KONGRES, 1961. GODINA - NEZAVISNOST

To je bio prvi kongres od kada je Severna Koreja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza. Vladajuća stranka se već u ovom momentu sastoji od prijatelja i poznanika vođe, ali kult ličnosti još nije razvijen. Bar ne u onoj meri kako ga danas vidimo.

DRUGA KONFERENCIJA 1966. GODINA - ISTORIJSKI SASTANAK

Ova konferencija je najverovatnije najzagonetniji događaj u istoriji Severne Koreje, bar što se tiče susreta. Ne postoje nikakvi transkripti s tog događaja, a izveštaji su bili prilično mutni i nejasni. Čak ni jedan nemački diplomata, uprkos velikom trudu, nije uspeo da se domogne transkripta. Izveštaji koji su uspeli da vide svetlost dana navodili su da su jednostavno neki političari iz samog vrha - "počišćeni". Neki navode da je tada Kim ozbiljno razmišljao da napadne južnog suseda. Ono što je sigurno - baš na ovoj konferenciji započet je proces koji je doveo do dramatičnog rađanja kulta Kimove ličnosti. On se rešio nekih svojih prijatelja, a 1967. godine je najavio da će se boriti za čvrst monolitni ideološki sistem. U tom momentu se ova zemlja pretvara u represivnu državu.

Foto: Profimedia/Eyevine Foto: Profimedia/Eyevine

PETI KONGRES - 1970. GODINA

Ovaj kongres prošao je relativno bez većih turbulencija. Kim je doržao govor o "tri revolucije" - ideološkoj, tehnološkoj i kulturnoj. U tom trenutku bilo je sasvim jasno da koncept u kojem će se ova država razvijati nije sovjetski već je maoistički, a da se revolucija ne shvata kao prkos građana koji hoće da menjaju vlast već kao redovna aktivnost vladajuće partije. Severna Koreja stoji iza informacije da je baš na tom kongresu Kim Džong Il, Kim Džong Silov sin, uveo kultne bedževe s motivima lika svog oca, koje svi građani ove zemlje i dan-danas moraju da nose.

 ŠESTI KONGRES - 1980. GODINA, PREDSTAVLJANJE NASLEDNIKA

Šesti i do danas poslednji kongres Radničke partije sazvan je kako bi se pre svega predstavio naslednik prestola - Kim Džong Il. Bilo kako bilo, na funkciju je stupio 1981. godine. Mnogi strani gosti su prisustvovali kongresu, među kojima i Robert Mugabe, i danas predsednik Zimbabvea.

Foto: Profimedia, AFP Foto: Profimedia, AFP

TREĆA KONFERENCIJA - 2010. GODINA - KIM DŽONG UN

Upravo te 2010. godine se pojavilo ime Kim Džong Un, kao naslednik Kim Džong Ila. Kim Džong Un je tom prilikom dobio čin generala s četiri zvezdice, a pored toga imenovan je za potpredsednika Centralne vojne komisije. Kao i njegovom ocu osamdesetih godina, ni Kim Džong Unu sad nije bilo lako da se nametne niti se to očekivalo. Ali godinu dana kasnije, kad je ostala zemlja bez vladara, Kim Džong Un je predstavljen kao "sunce nacije", i tako je rođen novi kult ličnosti. Tada je došao na vlast.

ČETVRTA KONFERENCIJA - 2012. GODINA

Sve je bilo u vezi sa usponom Kima Džonga Una - unapređen je u prvog sekretara partije i predsednika Centralne vojne komisije. Njegov pokojni otac je u međuvremenu proglašen za večnog predsednika nacionalne komisije za odbranu i večnog generalnog sekretara partije.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, AFP Foto: Tanjug/AP, Profimedia, AFP

ŠTA SAD DA OČEKUJEMO? 2016. GODINA

KIM DŽONG UN BACIO FEKALNE BOMBE: Severna Koreja izvela bizaran napad na Južnu Koreju

Prošlo je više od 4 godine koliko je Kim Džong Un na vlasti, i za to vreme Telegraf se bavio raznim novostima koje su stizale iz ove daleke zemlje. Kim Džong Un se ne može pohvaliti da je mnogo učinio što se tiče slobode naroda - najavljivao je velike reforme, ali dosad je dozvolio da radnici u zadrugama zadržavaju jedan deo žetve i dao je autonomiju nekim državnim preduzećima. U međuvremenu je na spoljnopolitičkom planu uspeo da se zameri Kini, da gotovo zarati s Južnom Korejom, pa čak i da iznervira Moskvu. Na sve to, odnosi sa Amerikom su gori od nikakvih. S druge strane, neke stvari je i ojačao - cenzuru, zabranu na internetu, zatvaranje granica i, kako zapadni mediji pišu, otvaranje logora.

(Telegraf.rs / Guardian)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    6. maj 2016 | 09:57

    E ako je drzava j konoj vodja sam sebe bira moze da naredi ubijanje zabrani svadbe i sahrane demokratska sta je diktatura ostali sj jedima zemlja u svetj kao diktatura jednog coveka !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA