Večeras je Noć muzeja 2012!

 
  • 0

Šezdeset i šest mesta u Srbiji otvoriće kapije svojih muzeja, pozorišta, bioskopa i klubova, a sve to u sklopu održavanja devete po redu manifestacije Noć muzeja. Telegraf.rs vam preporučuje koje postavke treba videti i u kojim gradovima

Deveta po redu manifestacija Noć muzeja 2012 počinje večeras, a obeležiće je razne pozorišne predstave, projekcije filmova i muzejske postavke u 66 gradova i opština širom Srbije.

Noć muzeja u Beogradu počinje u 18 sati, a biće održana na 67 mesta u gradu, sa više od 100 zanimljivih sadržaja, i traće do 2 sata iza ponoći.

Radi lakšeg snalaženja, dobre organizacije i što manje gužve Beograd je podeljen na sedam zona: Dorćol, Kalemegdan, Knez Mihailova, Trg Nikole Pašića, Bulevar - Slavija - Kneza Miloša, Topčider - Senjak - Dedinje i Zemun.

Sa kartom koja košta 400 dinara posetioce očekuju popusti u knjižari "Plato" i besplatno krstarenje Beogradom.

Telegraf.rs vam preporučuje koja dešavanja i u kojim gradovima ne smete da propustite u ovogodišnjoj Noći muzeja:

Najzanimljiviji događaji u Noći muzeja u Beogradu:

Muzej FK Crvena Zvezda - "Susret sa legendama fudbalskog kluba".

Muzej jugoslovenske kinoteke - "Radionica skiciranja likova iz stripa".

RTS – Nastup hora "Kolibri", kao i koncert "Big Benda".

"Pogled u Teslinu sobu" - posetioci premijerno mogu videti kako je izgledala soba 3327 na 33. spratu hotela "Njujorker", gde je poslednjih 10 godina živeo čuveni naučnik.

"Ekskluzivni portreti" - postavka u "Kući legata" posvećena prijateljstvu Ljubice Cuce Sokić i Ivanke Šane Lukić Šotre. Samo u Noći muzeja izloženo je pet Šaninih radova, među kojima je i autoporteret, koji je poklonila fudbaleru Aleksandru Tirnaniću.

"Duh starog Beograda" - posetioci će moći da se provozaju oldtajmerom na čajanku, gde će slušati stare ploče, a uz zvuke kvinteta "Infiniti", hora "Lučinuška" i "Brass Sense".

Noć muzeja u Nišu:

"Stara niška štampa" - "Niške novine" najstariji su sačuvani list objavljen u Nišu, a u Arhivu se nalazi prvomajski broj iz 1886. godine. Na izložbi će biti prikazano 60-ak eksponata, naslovnih strana sačuvanih listova, među kojima su list za politiku, privredu i književnost "Sloboda" iz 1889. godine.

"Car Konstantin - ime koje spaja" - video-prezentacija na jednom mestu predstavlja sve institucije, organizacije, udruženja i klubove koji su kroz istoriju i vreme nosili ime Cara Konstantina.

Najzanimljivija manifestacija u Kragujevcu:

"Titov apartman" - Kao retko koji predsednički apartman, ovaj u hotelu "Šumarice" namenski je projektovan, sagrađen i opremljen specijalno za nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i njegovu suprugu Jovanku. Prvi put je korišćen prilikom posete predsednika Kragujevcu 02. oktobra 1978. godine. Celokupan apartman je očuvan u autentičnom izdanju, sa originalnim nameštajem i opremom, pa čak i posebnim dodacima kao ekskluzivitetima kao što su stilske fotelje "Beržera", na kojima je naročito insistirala supruga predsednka Tita ili, na primer, itison u kupatilu (preko  podnih pločica), što je poseban raritet.

Jagodina:

"Erotika u delima naivnih umetnika"- ove godine u Noći muzeja predstavljena su dela izabranih autora iz Zbirke MNMU erotskog sadržaja.

Užice:

"Prvi voz u užičkom kraju" - ova manifestacija je povodom stogodišnjice dolaska prvog voza u Užice, a izložba će tematski i hronološki prikazati razvoj železnice u užičkom kraju od dolaska prvog voza u Užice 1912. godine do Prvog svetskog rata.

Vranje:

"Borino Vranje 19. veka" - izložba fotografija na kojima je prikazan izgled Vranja u razdoblju s kraja 19. veka. Galerija Narodnog muzeja: Izložba karikatura Saše Dimitrijevića, karikaturiste Narodnih novina iz Niša.

Subotica:

"Vek Tibora Sekelja" - ove godine Noć muzeja u Gradskoj biblioteci u Subotici biće posvećena 100-godišnjici rođenja velikog svetskog putnika, istraživača, pisca i putopisca, poliglote i humaniste Tibora Sekelja.

(D. Z.)

 

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA