Sabor SPC: Proglašeni novi svetitelji

 
  • 0

Sveti mučenici momišićki, dva sveštenika i 40 đaka koji su stradali 1688. uvršteni su u diptihe svetih odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC

Sveti mučenici momišićki, dva sveštenika i 40 đaka koji su stradali 1688. uvršteni su u diptihe svetih odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Kako je objasnio episkop bački Irinej na redovnom zasedanju u Patrijaršiji, Sabor je razmatrao predlog posebne komisije najvišeg crkvenog tela da mučenici momišićki budu uvršteni u katalog svetih i jednoglasno usvojio tu odluku.

Mitropolit Amfilohije objasnio je da se uspomena na stradale đake i dvojicu sveštenika iz ugledne zetske porodice Popović decenijama proslavlja u Podgorici, gde ih je turska vojska i ubila, odnosno spalila u hramu Svetog Đorđa u današnjem podgoričkom naselju Momišići.

- Između dva svetska rata tadašnji mitropolit Gavrilo (Dožić) obnovio je crkvu Svetog Đorđa i tada su u nju donete i sačuvane mošti. Crkva je ponovo obnovljena devedesetih godina, napravljen je ćivot za svete mošti, urađena ikona momišićkih sveštenomučenika i mučenika, proučen njihov život i sastavljeno žitije. Oni se decenijama proslavljaju istog dana kad i Svetih 40 mučenika sevastijskih, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Đaci polaznici veronauke u Podgorici na taj dan organizuju koncerte i muzičko-scenski program - rekao je on.

Svečano proglašenje novih svetitelja biće obavljeno na kanonizaciji u subotu u Hramu Svetog Save.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

 

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA