U TRENU NESTALO 350.000 KNJIGA U NARODNOJ BIBLIOTECI: Da se zatiranje SRPSKE ISTORIJE nikada ne zaboravi! (FOTO)

 
  • 0

Pre tačno 75 godina, bombardovana je Narodna biblioteka, prilikom čega je uništen veliki deo srpske i svetske kulturne baštine

Obeležavanje Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu počelo je danas u 11.55, na lokalitetu na Kosančićevom vencu.

Ovde je 6. aprila 1941.godine uništen veliki deo srpske i svetske kulturne baštine. Požar u Narodnoj biblioteci odneo je tada oko 350.000 knjiga, uključujući i brojne rukopise i razne starine.

SVOJOJ DECI POKAŽITE OVE SLIKE: Da se nikad ne zaboravi!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

PRE TAČNO 75 GODINA BEOGRAD JE PRETVOREN U PEPEO: Nacisti ubili 2.274 ljudi, a onda osnovana NDH! (VIDEO)

Prisutnima su se obratili Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dr Mihajlo Pantić, književnik i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i Slobodan Zubanović, pesnik i esejista.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Danas kada stojimo na ovom mestu, mestu bola, praznine i gubitka, možemo s ponosom da kažemo - knjiga je i dalje živa u Srbiji. Tog 6. aprila 1941. godine gorele su knjige, ali ne i ideje pohranjene u njima. Zgrada biblioteke je tada sravnjena sa zemljom, ali ne i institucija biblioteke kao čuvara koolektivnog pamćenja. Dok god budemo ulagali u knjige i biblioteke kao svedoke dinamične i burne istorije ovih prostora, ulagaćemo u društvo koje ceni i neguje različitosti. Ulagaćemo u sopstvenu budućnost - rekao je ministar Ivan Tasovac.

Prema rečima ministra Tasovca, Ministarstvo kulture i informisanja u periodu od 2013. do 2016. godine uložilo je blizu 2.3 milijarde dinara u oblasti književnosti, prevodilašta i izdavaštva, međunarodno predstavljanje srpske književnosti i bibliotečko-informacione delatnosti, što je za oko pola milijardi više nego u periodu od 2010. do 2013. godine.

- Kroz kontinuirani otkup publikacija za biblioteke putem redovnog konkursa u protekle tri godine ministarstvo je izdvojilo 310 miliona dinara , što je skoro četiri puta više nego u prethodne tri godine. Ukupno 180 javnih biblioteka, među kojima je i javna biblioteka "Svetozar Marković", i biblioteka SANU, snabdeveno je sa 590 000 primeraka novih izdanja, ili za gotovo 200 000 primeraka više nego u prethodnom periodu - naveo je Tasovac.

Simbolično je završena i akcija doniranja knjiga "Piramida od knjiga", koju je Narodna biblioteka pokrenula kao pomoć knjižnim fondovima Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu i Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu.

Cilj ove akcije je bio da sugrađani doniranjem jedne vredne knjige pomognu bibliotekama čiji su fondovi siromašni.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prošle godine je ova akcija pomogla obnavljanju knjižnog fonda četiri biblioteke u Srbiji - Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević" u Jagodini, Matičnoj biblioteci "Svetozar Marković" u Zaječaru, Narodnoj biblioteci "Dositej Obradović" u Negotinu i Narodnoj biblioteci "Bora Stanković" u Vranju.

(Telegraf.rs)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA