SIN NACISTE STVORIO KANCELARIJU ZA PRANJE NOVCA U PANAMI: Njegov otac bio je pripadnik ozloglašene SS jedinice (FOTO)

 
  • 5

Jirgen Mosak je sa Ramonom Fonsekom osnivao advokatsku kancelariju "Mosak-Fonseka & Co" u Panami

Foto: Wikimedia/Jandrade97 Foto: Wikimedia/Jandrade97

Jirgen Mosak, jedan od osnivača i vlasnika advokatske kancelarije u Panami "Mosak-Fonseka", preko koje su bogati i slavni političari, biznismeni, sportisti, ali i kriminalci prikrivali svoju imovinu radi izbegavanja poreza, sin je nemačkog naciste Erharda Mosaka.

ŠTA SVE MORATE DA ZNATE O NAJVEĆEM FINANSIJSKOM SKANDALU U ISTORIJI: Ovo su najvažniji detalji dosad poznati

Erhad Mosak je bio pripadnika ozloglašene SS jedinice i to one koja je kontrolisala logore, piše zagrebački Večernji list. Jirgen je rođen 1948. godine u Nemačkoj, ali se porodica nedugo nakon toga iselila u Panamu.

Moskov otac je tokom 70-tih postao špijun CIA, a glavni zadatak bio mu je praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz obližnje Paname.

Dok se otac bavio špijunažom, Jirgen je završio Pravni fakultet 1973. godine i našao posao u Londonu, ali se 1986. godine vraća u Panamu gde s Ramonom Fonsekom osniva "Mosak-Fonseka & Co".

Zagrebački dnevnik piše da se odmah nakon izbijanja afere medijima javio Jirgenov polubrat Horst, koji je, iako šokiran saznanjima o ''prljavoj raboti'' kojom mu se polubrat bavi, otkrio zanimljive detalje iz njegove prošlost.

Foto: Wikimedia/Jandrade97 Foto: Wikimedia/Jandrade97

Horst je ispričao da su Jirgen i njegov partner brzo stekli reputaciju diskretnih i sposobnih ljudi i tako privukli odgovarajuću klijentelu. Prvi veliki korak bilo je osnivanje filijale na Britanskim devičanskim ostrvima gde je zakonom bila zagarantirana poverljivost podataka o poslovanju ofšor kompanija.

Ramon Fonseko Mora je advokat i nagrađivani pisac. Napisao je knjigu ''Mister politicus'', politički triler. Kao mladić navodno je ovaj 63-godišnjak želeo biti sveštenik. U jednom intervjuu 2012. Fonseko je, govoreći o svom partneru i firmi izjavio: "Zajedno smo stvorili čudovište koje je pojelo konkurenciju".

Foto-montaža: pixabay.com, Tanjug/AP, SANA, Wikimedia Presidenza della Repubblica/Casa Rosada photographers/United States Navy Foto-montaža: pixabay.com, Tanjug/AP, SANA, Wikimedia Presidenza della Repubblica/Casa Rosada photographers/United States Navy

Danas su, kako se navodi, obojica bogataši i članovi najviših krugova panamskog društva.

Ipak, "Panama Pejpers" finansijska afera veka, sasvim će sigurno promeniti puno toga i u njihovom životu, navodi Večernji.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: vecernji.hr)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duško

    5. april 2016 | 16:26

    Ovom samo hvali naci uniforma... Original...

  • Velislav

    5. april 2016 | 16:28

    Sin naciste, rođen 1948, radio za ciu??? A sada ga jure!? Hahahahaha....ko još u ovo sve veruje?

  • obilic

    6. april 2016 | 19:30

    Mosak jevrejin koko dobro vidim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA