MOŽDA I VI IMATE BLAGO, A NE ZNATE: U Srbiji ih ima na svakom ćošku, a stranci za kg ovih GLJIVA daju - 8.000 EVRA!
U pitanju je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga - ne može se veštečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina
Koliko ljudi lupaju gluposti tek vidim kad pratim clanke ili komentare iz mojih oblasti (gjivarstvo, pcelarstvo i veterinarska medicina) Gljive su gljive, a samo su sampinjoni pecurke. Tartuf nije zacin nego zacinska gljiva!!!
MOŽE SE VEŠTAČKI UZGAJATI!Naši pečurkari su to uspeli još pre 30 godina *zarazivši* korenje hrasta tom pečurkom - u saksiji. U prirodi to izgleda ovako sadi se hrast,pa lešnjak,pa hrast,pa lešnjak... Prvih desetak godina prodaješ lešnjake/do 30-40.000 evra/, a posle,/20tak-30takgodina/ kad je mreža micelija uspostavljna na celoj parceli-vadiš i pečurke. To je zapravo ulaganje za unuke!Ali mi bi sve ODMAH!
Sve gljive su GLJIVE. Mnogi za glive (vajda da bi bili "nobl") kazu pecurke, medjutim to je neispravan termin. PECURKE je ustvari drugo ime za sampinjone! NOTA BENE!
Tartufi su gljive koje se koriste kao zacin. U vecoj kolicini pripremljen kao ostale gljive, bio bi vrlo ruznog ukusa. Naime, ima specifican miris koji je, ustvari, mjesavina mirisa bijelog luka, pokvarenog sira, smrdljivih carapa i benzina!
Neko vas debelo slagao.Tartufi rastu na korenjudvadesetak vrsta drveća.Mogu se micelije ukopavati uhumusnom zemljištu-ušumi,u zoni sekundarnih korena,na lesci,vrbi,topoli,trepetljiki,jasenu itd.Berba posle pete godine.otkupna cenau Srbiji,mizerna do tridesetak e,tonepokriva ni troškove držanja dresiranih kučića.Imam dresiranog labradora,nema ni zanjega ni za mene,više zanjega u reciprociteru u granulama
Fungivet
Koliko ljudi lupaju gluposti tek vidim kad pratim clanke ili komentare iz mojih oblasti (gjivarstvo, pcelarstvo i veterinarska medicina) Gljive su gljive, a samo su sampinjoni pecurke. Tartuf nije zacin nego zacinska gljiva!!!
Podelite komentar
momazver
MOŽE SE VEŠTAČKI UZGAJATI!Naši pečurkari su to uspeli još pre 30 godina *zarazivši* korenje hrasta tom pečurkom - u saksiji. U prirodi to izgleda ovako sadi se hrast,pa lešnjak,pa hrast,pa lešnjak... Prvih desetak godina prodaješ lešnjake/do 30-40.000 evra/, a posle,/20tak-30takgodina/ kad je mreža micelija uspostavljna na celoj parceli-vadiš i pečurke. To je zapravo ulaganje za unuke!Ali mi bi sve ODMAH!
Podelite komentar
Бајкер
Гљиве?Печурке ваљда.
Podelite komentar
Goca
@Бајкер
To je isto.
Podelite komentar
Fungivet
@Бајкер
Sve gljive su GLJIVE. Mnogi za glive (vajda da bi bili "nobl") kazu pecurke, medjutim to je neispravan termin. PECURKE je ustvari drugo ime za sampinjone! NOTA BENE!
Podelite komentar
Dragojlo
@Бајкер
Sta je rzlika pametnjakovicu!!!
Podelite komentar
Xxx
Tartufi su zacin a ne gljive
Podelite komentar
Antiglobalistkinja
@Xxx
Al ga odvali za medalju ahahaha
Podelite komentar
Sla
@Xxx
Cuti, ne govori, ne pisi, sakrij se...
Podelite komentar
Fungivet
@Xxx
Tartufi su gljive koje se koriste kao zacin. U vecoj kolicini pripremljen kao ostale gljive, bio bi vrlo ruznog ukusa. Naime, ima specifican miris koji je, ustvari, mjesavina mirisa bijelog luka, pokvarenog sira, smrdljivih carapa i benzina!
Podelite komentar
Analitičar
Neko vas debelo slagao.Tartufi rastu na korenjudvadesetak vrsta drveća.Mogu se micelije ukopavati uhumusnom zemljištu-ušumi,u zoni sekundarnih korena,na lesci,vrbi,topoli,trepetljiki,jasenu itd.Berba posle pete godine.otkupna cenau Srbiji,mizerna do tridesetak e,tonepokriva ni troškove držanja dresiranih kučića.Imam dresiranog labradora,nema ni zanjega ni za mene,više zanjega u reciprociteru u granulama
Podelite komentar
Viktor
@Analitičar
Sve ste tacno rekli !
Podelite komentar
Srb
Pitajte Čanka kako niko ne govori o toj temi
Podelite komentar