STIGLI NALAZI OBDUKCIJE MALE JULIJE (4): Ubila je streptokoka!

 
  • 12

Potvrđeno je da se kod preminule devojčice radi o steptokoknom sindromu koji može da se javi kao izuzetno retka komplikacija varičele na terenu genetske predispozicije za šok sindrom

Četvorogodišnja devojčica iz Niša Julija Sretić preminula je used steptokoknog toksičnog šoka.

MALU JULIJU UBILA BAKTERIJA? Niš čeka kompletan izveštaj sa obdukcije devojčice (4)

Kako se navodi u saopštenju kolegijuma niškog Kliničkog centra, na osnovu kliničke slike i preliminarnog obdukcionog nalaza i laboratorijskih analiza, potvrđeno je da se kod preminule devojčice radi o steptokoknom sindromu koji može da se javi kao izuzetno retka komplikacija varičele na terenu genetske predispozicije za šok sindrom.

DA LI SU BOGINJE UBILE MALU JULIJU? Epidemija u niškom vrtiću u grupi preminule devojčice

Kolegijum Kliničkog centra saopštava i da je potrebno da deca iz neposrednog okruženja treba da prime profilaktičku dozu antibiotika u trajanju od jednog do pet dana u konsultaciji sa pedijatrijskom službom Doma zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu svih analiza kolega iz Instituta za javno zdravlje i Dečje interne klinike zaključuje se da nema mesta panici te da se radi o vrlo retkoj komplikaciji i da je stanje pod kontrolom.

(D.R.)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vožd

    1. april 2016 | 14:16

    Evde je kao streptokoka a skoro je preminulo dete u Beogradskom vrtici i isto neka retka bolest.Koga vi lazete vise!!! Ja sam cuo za zadnjih mesec dana da je umrlo bar 5 mladica od 23 do 45 godina.Moje dete je dozivelo fras dva puta za godinu dana. Simptomi su bili isti kao kod devojcice iz Nisa modra usta boja tela itd.Masovno deca dobijaju fras ili sta već ne znam a niko nista ne priča. Recite istinu sta se ovo događa kod nas!!!!

  • Dobi

    2. april 2016 | 09:38

    Sta da se kaze kad ste svi vi bolji doktori od pravih doktora koji su studirali 10-14 god.da bi bili specijalisti.

  • Petar

    2. april 2016 | 01:30

    Kakva streptokoka, onda bi svi trebali da pomremo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA