KAKVA TEORIJA ZAVERE: 9. mart 1991. bio samo paravan, VOJSKA HTELA DA UHAPSI SLOBU I TUĐMANA!

 
  • 80

Nakon demonstracija, na predlog Glavnog štaba JNA trebalo je da bude doneta odluka o zavođenju vanrednog stanja u Jugoslaviji i povećanju borbene gotovosti JNA

Demonstracije opozicije 9. marta 1991. godine bile su deo tajnog plana tadašnjeg vojnog vrha SFRJ da se uhapse predsednik Srbije Slobodan Milošević i predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, tvrdi lider SRS Vojislav Šešelj za jedan beogradski medij.

Nekoliko dana kasnije usledila je Sednica Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ, a na predlog Glavnog štaba JNA trebalo je da bude doneta odluka o zavođenju vanrednog stanja u Jugoslaviji i povećanju borbene gotovosti JNA. Pojedini članovi Predsedništva SFRJ protumačili su ovu meru kao vojni udar, odnosno uvođenje vojne uprave.

SLOBA JE NAREDIO VOJSCI DA ŠALJE BORBENE MAŠINE NA NAROD! Najnoviji detalji izlaska TENKOVA JNA na ulice Beograda (VIDEO)

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Šešelj tvrdi da je prvi čovek SPO Vuk Drašković bio pod kontrolom vojnoobaveštajnih struktura i vojske, i da ima pouzdana saznanja da je jugoslovensko vojno rukovodstvo planiralo da hapšenjem svrgne s vlasti i Tuđmana i Miloševića!

DA LI NAS JE IZDAO DRAŠKOVIĆ? Svaki je rođen za po jednom mreti - uz ove Vukove reči GINULI smo 9. MARTA! (VIDEO)

- Drašković je, prema sopstvenom priznanju, koje je objavio u svojoj knjizi "Meta", još u leto 1990. bio u čvrstoj sprezi s vojnom službom bezbednosti. Njega je lično general Aleksandar Vasiljević, koji je bio prvi vojni obaveštajac u to vreme, vodio na razgovore s načelnikom Generalštaba Blagojem Adžićem, a srpska Udba je saznala za te razgovore. Pod kontrolom vojnih službi su bili i Đorđe Božović Giška i Branislav Matić Beli, koji su kasnije pod kontrolom KOS napravili Srpsku gardu i pretili Miloševiću - kaže Šešelj i dodaje:

- Milošević u to vreme, do povlačenja načelnika Generalštaba Veljka Kadijevića, nije imao nikakvu kontrolu nad vojskom. Tadašnje Savezno ministarstvo odbrane i Generalštab su se odmetnuli od svih institucija vlasti i imali plan da izvedu vojni udar.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim, kako dalje navodi Šešelj, iako su u pripremu udara bile umešane i strane sile, vojska nije imala snage da to izvede jer nije imala sposobne ljude da je vode.

- Milošević je imao velike policijske snage na ulicama i oficiri su se pokolebali.

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksandar

    28. mart 2016 | 14:21

    Nesposobna vojska. Da je sreca da su ih pohapsili

  • Boki

    28. mart 2016 | 15:44

    Ne mogu vise da se nerviram zbog propustenih prilika iz proslosti. Imamo sadasnje stanje i iskustvo, treba pametno da kreiramo buducnost.

  • Pera Kojot # 1

    28. mart 2016 | 18:12

    Budalastina, da je bilo tako , bili bi pohapseni! Nemci su hteli pokolj na Balkanu zbog pradede Ferdinanda i dede Hitlera! To je prava istina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA