Sećanje na Martina Lutera Kinga

 
  • 0

Nizom manifestacija SAD obeležavaju dan borca protiv rasne segregacije

U Sjedinjenim Američkim Državama danas će nizom manifestacija biti obeležen Dan Martina Lutera Kinga, borca protiv rasne segregacije tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Američki Kongres je 1994. godine proglasio treći ponedeljak u januaru za nacionalni praznik, kojim se obeležava sećanje na lidera koji je uspeo da ukine segregaciju u južnim američkim državama, gde su crnci bili izopšteni iz svakodnevnog života.

U Vašingtonu će biti održana velika parada u čast Martina Lutera Kinga, kao i niz muzičkih manifestacija i književnih skupova.

Američki predsednik Barak Obama je u nedelju, sa suprugom Mišel i kćerkama Sašom i Malijom, prisustvovao crkvenoj ceremoniji u Baptističkoj crkvi u Vašingtonu koja je bila posvećena Luteru.

King je 1963. godine predvodio veliki Marš na Vašington, kada se u američkoj prestonici okupilo million ljudi koji su se zalagali za poštovanje ljudskih prava i ukidanje rasne segregracije na jugu.

Sledeće godine je dobio Nobelovu nagradu za mir, da bi 1968. godine bio ubijen u atentatu u Memfisu.

Postuhmno je 1977. godine odlikovan predsedničkom Medaljom za hrabrost.

(Tanjug)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA