BRITANSKA ZVEZDA DŽEZA: Soweto Kinch stiže na Nišvil! (VIDEO)

 
  • 0

Ove godine će na poznatom internacionalnom festivalu Nišvil, gostovati i čuveni saksofonista Soweto Kinch

Jedan od najboljih britanskih jazz i crossover sastava koji predvodi saksofonista, kompozitor, reper, producent i MC Soweto Kinch, nastupiće na predstojećem Nišvilu, u petak 12. avgusta. Soweto Kinch je još 2002. godine u prestižnoj BBC anketi proglašen za najveću jazz zvezdu u usponu. 

Među brojnim priznanjima koje je dobio su i po dve MOBO i Urban Music nagrade, nagrade BBC-a za najboljeg jazz instrumentalistu i najbolji bend, nagrada "Peter Whittingham" za inovaciju u džezu, Nagradu na saksofonskom takmičenju "White Foundation", specijalna nagrada na Montreux Jazz Festivalu, kao i nominacije za pretižnu Mercury nagradu.

Poznati magazin "Jazzwise" je u recenziji prvog albuma Soweto Kinch, postavio pitanje i dao odgovor koji verovatno najbolje karakteriše muziku ovog sastava: "Gangster rep ili prvoklasni jazz? -  Oba."

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Soweto (38) je odrastao sa ocem, dramskim piscem i majkom glumicom, što poprilično objašnjava i njegovo interesovanje, prvobitno za scenski tekst, a kasnije i za rep. Svoja interesovanja je osim na svojim projektima, više puta objedinio i kao autor i učesnik u odlično prihvaćenim muzičko-scenskim produkcijama.

U početku je učio klarinet, a saksofon je počeo da svira sa devet godina, da bi već četiri godine kasnije postao opsednut džezom. To se, kako sam kaže, desilo posle susreta sa Wyntonom Marsalisom  članom žirija na jednom takmičenju , koji ga je podržao da nastavi u tom pravcu. Uporedo sa muzikom, Soweto Kinch je na Oksfordu studirao savremenu istoriju, a već početkom novog milenijum, odnosno u svojim ranim dvadesetim, postao je opšte prihvaćen kao ambasador urbane kulture ali i svojevrsna britanska jazz institucija.

Debi album "Conversations With The Unseen"  je objavio 2003. godine i odmah bio nominovan za Mercury nagradu, a drugi "A Life in the Day of B19: Tales of the Tower Block" iz 2006. godine je u stvari prvi deo dvostrukog koncept albuma koji govori o životima ljudi iz predgrađa Birmingema.

Foto: Promo Foto: Promo

Godine 2013. Soweto je u Birmingemskom teatru predstavio scensku postavku svog koncept albuma "Legend of Mike Smith" koji se bazira na Danteovoj "Božanskoj komediji" i konceptu sedam smrtnih grehova, a sve kroz priču o mladom MC-u Majku Smitu koji se suočava sa iskušenjima savremenog društva.

U jednom od poslednjih intervjua Amy Winehouse je rekavši da bi želela da snimi pravi džez album, i naglasila da je upravo Soweto Kinch muzičar čiji joj rad predstavlja inspiraciju i sa kojijm bi volela da sarađuje.

Soweto je bio uključen i u rijaliti šou u kojem su on, Goldie i Ms Dynamite, bili mentori ekipima od po 12 mladih iz socijalno ugroženih grupa, pripremajući ih za nastup pred princom Harijem u Bakingemskoj palati. Takođe često učestvuje i u rep duelima u kojima su mu "suparnici" Dotz, Shuffle T, Charron i drugi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA