BIZARNO: Profesori učenike priključuju na infuziju kako bi bolje spremili prijemni!

 
  • 0

"Gaokao" je najstresniji prijemni ispit u Kini, kojim se odlučuje koji će fakultet budući studenti upisati. Kako bi im olakšali učenje, profesori jedne srednje škole obezbedili su svojim učenicima infuziju ukoliko se umore od danonoćnog učenja

Učenici srednje škole u kineskom gradu Kjongangu, u provinciji Hubei, za svoj prijemni uče i po više od 24 sata, ali bukvalno! Kako bi obnovili gradivo od vrtića do četvrte godine srednje škole, učenici ostaju i po nekoliko dana u svojim učionicama. Ukoliko se umore, profesori ih priključe na infuziju!

Do "crnog meseca", kada će polagati jedan od "najstresnijih ispita na svetu", ima još tačno tri nedelje, a njih 30-ak spremni su da učine ama baš sve ne bi li uspeli, pa čak i da se priključe na infuziju s aminokiselinama kako bi imali više energije za učenje. Upravo su to i učinili. Bočice sa infuzijom vise visoko iznad glava učenika, dok oni proučavaju gradivo.

Bizarni prizor iz kineskih školskih klupa šokirao je ovih dana svet i rasplamsao burnu raspravu. Fotografije učenika kako uče do kasno u noć s infuzijama objavio je bloger pod imenom Čimašrum, koji se predstavio kao učenik trećeg razreda te srednje škole.

Škola je potvrdila autentičnost fotografija. Profesori škole objašnjavaju da je učenicima ponuđena infuzija kako bi se uoči  ispita, dvodnevne serije testova poznatih po teškim pitanjima kojima se proverava celokupno znanje koje su stekli od upisa u vrtić, poboljšalo njihovo fizičko stanje. Da bi imali više vremena za učenje, odlučili su da im pruže mogućnost da infuziju primaju u učionici umesto da gube vreme na odlazak u školsku ambulantu.

- Neki se učenici nisu dobro osećali zbog lošeg vremena. Kako se ispit približava, u kliniku je dolazilo više njih nego što smo mogli da primimo - objasnio je jedan od učitelja.

Metoda intravenoznog davanja aminokiselina, tvrde u školi, posljednjih godina postala je vrlo popularna. Ona, poručuju, ne stvara nikakve posledice i pomaže učenicima da se opuste.

Stručnjaci se ne slažu s upravom škole. Jedan od stručnjaka, Sun Šongši iz Državne uprave za hranu i lekove, tvrdi da normalnoj osobi uopšte nije potrebno da uzima dodatne aminokiseline, i smatra da su učenici pod rizikom infekcije.

Međutim, školu to ne zabrinjava. Njihovi učenici, kao i još oko devet miliona ostalih polaznika trećih razreda srednje škole Kine, svake godine u junu izlaze na "gaokao", najveći prijemni ispit na svetu koji odlučuje o njihovoj budućnosti - na koji će se fakultet upisati i hoće li uopšte upasti na neki od njih. Stres kojem su učenici izloženi prilikom izlaska na ispit najbolje dokazuje i činjenica da u to vreme raste i broj samoubistava mladih.

Praksa uoči i tokom "gaokaoa" je već uhodana. Učenici dolaze u školu rano ujutro, a s učenjem završavaju tek oko pola jedanaest uveče. Taksistima se izdaju naredbe da ne trube, a radnici na gradilištima privremeno smanjuju radove kako učenicima ne bi smetala buka. Na dan pisanja ispita saobraćajna policija izlazi na ulice kako bi osigurala normalno odvijanje saobraćaja. U isto vreme, roditelji posećuju lokalne hramove, mole se i pale sveće.

(I.Danić)

 

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA