NASIN ODGOVOR PUTINU: Pravi supersoničan avion koji će da uništi RUSKE SUHOJE (VIDEO)

 
  • 16

- Plan projekta je da se naprave letelice koje su manje štetne po okolinu, sigurnije i tiše - a povrh svega će se putovati brže. Novi kontrolni sistem omogućiće efikasnije upravljanje letelicom - rekao je Čarls Bolder, administrator u NASA

NASA je napravila ugovor sa američkom kompanijom Lokhid koji se tiče izrade supersonične letelice. Vrednost ugovora za preliminarni dizajn tihog putničkog aviona koji će leteti brže od brzine zvuka iznosi 20 miliona dolara.

RUSKE SPECIJALCE NIŠTA NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Pogledajte snimke neverovatnih operacija (VIDEO)

Supersonična letelica biće napravljena od takozvane "tihe supersonične tehnologije" (QueSST), a NASA ovim želi da dostigne supersonični "otkucaj srca", tupi, tihi zvuk umesto glasne buke koju inače ispuštaju letelice ovog kalibra.

Ovaj projekat prvi je u seriji NASA "X-aviona", kao deo nove inicijative "New Aviation Horizons".

- Plan projekta je da se naprave letelice koje su manje štetne po okolinu, sigurnije i tiše - a povrh svega će se putovati brže. Novi kontrolni sistem omogućiće efikasnije upravljanje letelicom - rekao je Čarls Bolder, administrator u NASA.

Soničnu buku proizvode udarni talasi koje pravi letelica dok seče vazduh. Talasi izazivaju iznenadne promene u vazdušnom pritisku, što izaziva glasnu buku.

NASA je novu tehnologiju nazvala tiša supersonična - "low boom" - tehnologija, a na projetku učestvuje i legendarni inženjer Skank Vorks iz čuvene Lokhid kompanije koji je dizajnirao "SR-71 Blackbird" strateški izviđački avion i borbeni "F-117 Nighthawk" avion.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    1. mart 2016 | 22:55

    Plan projekta. Pa onda projekat. Pa onda prototipovi. Pa onda testovi prototipova. Pa onda zavrshnica prototipova i zeleno svetlo za proizvodnju. Pa proizvodnja. Do tad rusi verovarno grickaju nokte. He he he

  • Čapajev

    1. mart 2016 | 23:12

    ETA NJEVAZMOŽNA

  • Alfons_x

    1. mart 2016 | 21:58

    Boga ti, ovi jos ne znaju kako popraviti F35 da im sigurno leti, a rusili bi ruske suhoje. F117 im vise i nisu u upotrebi njih komsije skidaju sa nevama.. Super su mi ti cowboyi prvo od americkih gradjana naprave retarde, nesposobne za samostalno razmisljanje, a onda im prodaju bajke o "super" tehnologiji kako bi im maznuli i lovu od poreza. Ameri su znali napraviti avion ili raketu da valja - dok su im nacisticki znanstvenici bili zivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA