TUTINAC KOJI JE VRBOVAO DŽIHADISTE KONAČNO PRED SUDOM: Počelo suđenje Mirsadu Omeroviću

Omerović, poznatiji kao Ebu Tejma, idejni vođa grupe koja se bavila regrutovanjem i finansiranjem Islamske države u Austriji, istakao je na sudu da su delovi njegovih propovedi izvučeni iz konteksta kao i da nikada nije čuo nijednog propovedača koji je ljude pozivao da idu u Siriju

  • 10

Pred pokrajinskim sudom u Gracu danas je počelo suđenje Tutincu Mirsadu Omeroviću, koji je optužen da je ključna ličnost u regrutovanju i pomaganju Islamske države u Austriji.

Mirsadu Omerović, koji je poznatiji pod imenom Ebu Tejma, pod kojim propoveda radikalne islamske stavove, prebacuje se da je neposredno kriv za ubistva i zlostavljanja.

Suđenje je počelo mirno, uz manju medijsku pažnju nego ranija suđenja džihadistima, ali pod velikim merama predostrožnosti i prisustvo policije.

Omerović je uhapšen u okviru opsežne akcije austrijske policije protiv veće grupe džihadista u Gracu i Beču. Smatra se da je on idejni vođa grupe koja se bavila regrutovanjem i finansiranjem Islamske države u Austriji.

Uhapšen bosanski Bin Laden!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Državni tužilac, u jednoipočasovnom izlaganju optužnice, rekao je da je osnovna poruka Mirsada Omerovića bila širenje islama kroz džihad. On je ukazao da je Omerović nastupao kao zvezda, jer je na putovanja išao sa celom ekipom, a njegova delatnost propovedanja bila je i unosan posao.

On je bio prava medijska zvezda i imao je sopstvenu publiku preko kanala na Jutjubu. Publika su mu bili mladi muslimani između 14 i 30 godina, koje je podvrgao praktičnom ispiranju mozga - rekao je tužilac.

Omerović pred sudom mora da odgovara ne samo zbog krivičnog dela terorističkog udruživanja i stvaranja kriminalne organizacije, već i kao podstrekač za ubistva i zlostavljanja.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Profimedia/Alamy

Zbog ovog ČOVEKA su SRBI UBIJENI U LIBIJI! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO) (FOTO)

Omerović je pred sudom negirao krivicu i rekao da je propovedao, ali samo ono što je naučio u Saudijskoj Arabiji.

Nisam član propagande, ni na koji način. Delovi mojih propovedi izvučeni su iz konteksta - rekao je Omerovoić pred sudom.

Foto: ISIS Foto: ISIS

On je istakao da nije podstrekivao mlade da idu u Siriju, rekavši da nema kontakt sa ekstremistima.

Nikada nisam čuo nijednog propovedača koji je ljude pozivao da idu u Siriju - naglasio je on dodajući da je u svojim propovedima čak poručivao da se ne meša u rat u Siriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drina

    22. februar 2016 | 22:57

    Kakva nakaza od coveka,. Siguran sam da ni tablicu mnozenja ne zna a tamo negde pripoveda neke gluposti o veri zivotu...

  • Omon

    23. februar 2016 | 00:19

    Obican j...č koza,vidi se da je džukela...

  • Gorcilo

    23. februar 2016 | 00:43

    Njega treba poslati takvog na juzni pol i ostaviti ga da se smrzne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA