SRBIJA JE UŠTEDELA 600 MILIONA DOLARA! Pad cena nafte ide u našu korist

 
  • 17

Ovaj trend na svetskom tržištu nesumnjivo je doveo do smanjenja odliva deviza i to je dobra strana sniženja, smatra sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović

Pad cene sirove nafte uštedeo je Srbiji 600 miliona dolara sa obzirom na to da je lani za njenu kupovinu potrošila oko 40 odsto novca manje nego 2015, piše danas novosadski Dnevnik.

List podseća da je u junu 2014. barel nafte tipa "brent" koštao oko 110 dolara i da od tada cena gotovo stalno pada, a sada je na nivou od oko 30 dolara za barel.

Nafta jeftinija od mleka i vode!

Tako značajan pad cene sirove nafte odrazio se i na prosečnu cenu "crnog zlata". Kako navodi list, na domaće tržište se godišnje uveze oko 1.860.000 tona sirove nafte, odnosno oko 13.500.000 miliona barela. Uz prosečnu cenu sirove nafte tipa ''brent'' od 54 dolara, 2015. godine je za njenu kupovinu na svetskom tržištu trebalo je izdvojiti oko 733,2 miliona dolara, dok je godinu ranije, uz prosečnu cenu ''brenta'' od oko 98,5 dolara barel, za te namene bilo potrebno čak 1.337.433.000 dolara.

CENE NAFTE ĆE I DALJE PADATI: Ponuda na globalnom tržištu nikad veća

List prenosi i mišljenje sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislava Mićovića, da je pad cene sirove nafte na svetskom tržištu nesumnjivo doveo do smanjenja odliva deviza, i to je dobra strana sniženja cena nafte.

- S druge strane, uticaj pada cena nafte na naftnu privredu je drugačiji jer se, zbog nedostatka novca, ugrožava, odnosno smanjuje investiranje u istraživanje i proizvodnju nafte. Delatnosti i aktivnosti koje preduzimaju naftne kompanije su veoma skupe, naročito u regionima gde su i istraživanje i proizvodnja nafte složeniji, a pre svega u moru i polarnim predelima - kaže Mićović i dodaje:

- Svako ima granicu do koje je proizvodnja nafte ekonomična, a ona je najniža na Bliskom istoku, gde je nafta najpristupačnija i proizvodnja najekonomičnija. Ukoliko potraje period ovako niskih cena nafte, za desetak godina bi se mogao pojaviti problem nedostatka te sirovine - rekao je Mićović za novosadski Dnevnik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joe

    12. februar 2016 | 15:07

    Sva sreca pa gradjani nisu ustedeli jer i dalje placaju visu cenu u odnosu na Makedoniju,Bosnu i to za cak 50%.U Mak je oko 80nasih dinara a kod nas 120.Ziv se pojedem kad odem da sipam gorivo jer znam da me peljese ali sta cu,moram

  • Milos .. PFC

    12. februar 2016 | 15:41

    Ciju korist ???? Lopova na vlasti !!!! A mi placaj najskuplje gorivo i gas u regionu !!!

  • Proka

    12. februar 2016 | 15:31

    A gde su ušteđeni dolari?O'šli u subvencije stranim investitorima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA