Svaki šesti slučaj raka posledica je infekcije

 
  • 0

Oko 30 odsto slučajeva raka koji su posledica infekcije pogađa ljude mlađe od 50 godina, rak grlića materice ima udeo od 50 odsto, a rak želuca i jetre kod muškaraca imaju udeo od čak 80 odsto

Infekcije virusima, bakterijama i parazitima, koje se u velikom procentu mogu sprečiti ili se mogu lečiti, izazivaju gotovo dva miliona novih slučajeva raka i 1,5 miliona smrtnih slučajeva od te bolesti u svetu godišnje, upozorava izveštaj lionske Međunarodne agencije za istraživanje kancera.

Primena postojećih metoda za prevenciju infekcija, kao što su vakcinacija, bezbednija praksa davanja injekcija ili tretmani protiv mikroba, mogli bi u budućnosti da budu od znatnog uticaja na ublažavanje tereta raka širom sveta, stoji u pomenutom izveštaju.

Četiri vrste infekcija imaju daleko najveći udeo kao prethodnica kanceroznog oboljenja. To su hepatitis B i C, kao i zaraza humanim papiloma virusom i bakterijom helikobakter pilori. Ove infekcije uglavnom mogu da izazovu rak želuca, jetre i grlića materice.

Udeo raka na bazi prethodnih infekcija veoma se razlikuje od regoina do regiona. Tako je u Australiji i Novom Zelandu taj udeo 3,3 odsto, a u Podsaharskoj Africi 32,7 odsto.

Među kancerima izazvanih infekcijama kod žena, rak grlića materice ima udeo od 50 odsto, a rak želuca i jetre među tumorima koji su posledica infekcije kod muškaraca, imaju udeo od čak 80 odsto.

Inače, oko 30 odsto slučajeva raka koji su posledica infekcije pogađa ljude mlađe od 50 godina.

(D. Z. / Tanjug)

Video: Počela izgradnja kompleksa "Green line" na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA