AUSTRALIJA IZBACUJE BEBE I STARIJU DECU NA POSEBNO OSTRVO: Ceo svet na nogama zbog ove odluke (VIDEO)

 
  • 18

UNICEF je izdao saopštenje u kojem se navodi da presuda "nema osnovu u australijskoj moralnoj odgovornosti, niti njenim obligacijama za zaštitu prava dece u skladu s međunarodnim humanitarnim pravima"

Vrhovni australijski sud presudio je da je pritvaranje izbeglica izvan države koje sprovodi Vlada legalno, što je izazvalo velike kritike Ujedinjenih naroda i grupa za zaštitu ljudskih prava.

NESTALO 14.000 IMIGRANATA: Misterija trese Evropu!

Presuda koja je objavljena u sredu omogućava deportaciju 267 osoba koje u Australiji traže azil na pacifičko ostrvo Nauru. U ovoj grupi je 39 dece, kao i 33 bebe rođene u Australiji.

Jedna žena iz Bangladeša je pokrenula ovaj slučaj, čiji su advokati navodili da je njeno pritvaranje na Nauruu "finansirala, odobrila, sprovela i u potpunosti kontrolisala" Vlada Australije, iako nema ustavnih prava za tako nešto.

Premijer Australije Malkolm Turnbul je istakao da je odluka suda "značajna".

- Vlada će čuvati granice i sigurnost Australije i sprečiti nesreće na moru. Vlada je delovala odlučno da zaustavi trgovinu ljudima - rekao je i istakao zvanični stav da su ovakve mere potrebne kako bi se sprečili oni koji zahtevaju azil da prelaze opasni morski put od Indonezije ili dalje.

Međutim, fond za decu UN-a (UNICEF) izdao je saopštenje u kojem se navodi da presuda "nema osnovu u australijskoj moralnoj odgovornosti, niti njenim obligacijama za zaštitu prava dece u skladu s međunarodnim humanitarnim pravima".

- Nerazumno je od australijske vlade da prebaci odgovornost za ovu grupu dece i porodica s kompleksnim potrebama na države u razvoju u regiji. Zabrinuti smo, takođe, za decu koja su rođena u Australiji, ali koja će, možda, biti prebačena na Nauru na osnovu odluke ministra imigracije i zaštite granica. Trenutna mreža prebacivanja imigranata izvan države je u krizi i stvara dodatnu krizu za pogođene porodice i decu - navodi UNICEF.

Stanovnici Australije su putem društvenih mreža pozvali Vladu da dozvoli izbeglicama da ostanu u Australiji.

(Telegraf.rs/ Izvor:cnbc.com/cnn.com)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    4. februar 2016 | 00:11

    Poznati Australijski humanisti!Do pre 35 godina su otimali decu Aboridzinima pod koje kakvim glupim izgovorima i mesali ih sa svojom degenericno kriminalnim genima kako bi ih izbeljivali i kako bi unistili taj narod.Potimci ubica,silovatelja i razbojnika su upali na taj kontinent i izvrnuli sve razumbo naopako isto kao i njihovi zemljaci u severnoj a Dpanci i Portugalci u juznoj Americi.Gde su belci dosli da sire "civilizaciju"tu su tekli potoci krvi onih koje su oni hteli da civilizuju a koji su za njih bili gospoda bez obzira sto su isli bosi i nisu imali oklope i sesire,bili su gospoda.

  • To je resenje

    4. februar 2016 | 07:09

    Moze ko hoce da mrzi Australiju ali to je pravi nacin i poruka svim izbeglicama koje hoce sve dzabe u njihovoj zemlji i evropa bih pre nego sto padne u totalni haos i raspadne se zbog njih trebala nesto i da nauci od Australije a to je kako se stiti sopstvena drzava i narod od tog haosa

  • Realno

    3. februar 2016 | 22:35

    Svako dete koje se rodi u Australiji ili bilo kojoj drugoj drzavi automatski postaje drzavljanin te iste drzave...sraman potez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA