Dačić i Đilas dobitnici, radikali i Vučić najveći gubitnici izbora

 
  • 0

Kako su radikali od najveće opozicione stranke pali ispod cenzusa, zašto naprednjaci nemaju koalicioni potencijal, koliko je Đilas jači od matične stranke i kako će Ivica Dačić postati premijer

Malo je onih koji mogu biti zadovoljni rezultatima upravo završenih izbora na svim nivoima u Srbiji. Apsolutno najveći dobitnik je lider SPS-a Ivica Dačić, koji je još u izbornoj noći poručio kakve su mu ambicije - ništa manje od premijerskih.

- Politički je korektno da o budućoj vladi prvo razgovaram s DS-om, s kojim sam sarađivao protekle četiri godine. Ne trgujem i ne ucenjujem, a ne isključujem ni mogućnost da DS i SNS sami naprave vladu - zagonetan je Dačić.

Drugi veliki dobitnik je aktuelni, i po svemu sudeći budući gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Ne samo da mu je pošlo za rukom da do nogu potuče svog glavnog konkurenta Aleksandra Vučića, već je zadao ozbiljan domaći zadatak i sopstvenoj stranci - osvojio je gotovo 12 procenata više u odnosu na listu DS-a, koju predvodi lider demokrata Boris Tadić.

S druge strane, među onima koji nikako ne mogu biti zadovoljni nalaze se bivša politička braća - naprednjaci i radikali.

Ovi drugi su, bar u naredne četiri godine, otišli u političku penziju i prvi put ih od 1990. neće biti među svodovima republičkog parlamenta. Od nekada najveće opozicione stranke do partije kojoj je i cenzus od 5 odsto previsok kratak je put, a radikalima očigledno nije pomogao glas Vojislava Šešelja iz Haga, odnosno prisustvo njegove supruge Jadranke na listi.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a,  priznaje da se radikali danas osećaju kao gubitnici.

- U životu nekada popijete čašu gorke žuči, a nekada čašu meda. Ova je definitivno puna žuči i iz toga ćemo izvući pouku, ali nismo izgubili optimizam. Čim se bude konstituisala nova Skupština, narod će shvatiti da je Srbiji potrebna jedna čvrsta, nacionalno orijentisana stranka - bodri se Todorović.

Konačno, iako su formalno osvojili više glasova od DS-a i uprkos činjenici da se konačan skor između Borisa Tadića i Tomislava Nikolića meri promilima, naprednjaci ne mogu biti zadovoljni. Pre svega, činjenicom da najverovatnije neće moći da formiraju vlast zbog sada već čuvenog manjka koalicionog potencijala.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže za Telegraf.rs da se naprednjaci osećaju kao pobednici jučerašnjih izbora.

- SNS je postala najjača stranka u Srbiji za svega tri i po godine od kada je osnovana. SRS je na prethodnim izborima imao devet procenata manje od DS-a, a danas smo pobedili sve stranke. Ako pitate kako se ja lično osećam, naravno, ne dobro, ali Beogradu zato želim dobro - poručuje Vučić.

Poslednja nada za SNS biće drugi krug predsedničkih izbora, na kojima će Tomislav Nikolić vojevati jednu od ključnih političkih bitaka - onu protiv svog "arhineprijatelja" u politici Borisa Tadića.

Kako god da bude sastavljena ta vlada, ja ću s njom da sarađujem kao predsednik Republike - samouveren je Nikolić.

Odgovor na pitanje svih pitanja - da li će se i dalje baviti politikom ili mu je vreme da razmišlja o penziji - dobiće 20. maja uveče.

(S. M. S. - A. P.)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA