Najbolji recept za kuvanu rakiju - da bude kao ljubav, mekana i slatka! (FOTO)

  • 0

U selu Donja Vrbava, na pola puta od Kragujevca do Gornjeg Milanovca, danas je održana šesta Vrućijada, takmičenje u kuvanju vruće rakije.

UKRADEN KOMBI SA 13 PEČENIH PRASIĆA I 3 JAGNJETA: Lopovi ojadili pečenjaru za 5.000 evra!

Oni koji Vrbavce malo znaju, mogu pomisliti da su ovi ljudi zaista jedni drugima na megdan izašli zbog rakije. Ni izbliza. Vrbavci se ozbiljno takmiče samo u radu i šali. Ipak, znaju da skuvaju rakiju, sve vrste - od "ženske" do one "drske".

ONA JE FENOMEN NA KOJI SE PONOSI CELO SELO: Krava Dunavka otelila PETORKE! (FOTO)

Vrbavci su uporni da njihova manifestacija zaživi i postane tradicija, možda i zbog toga da ne bili bili širom Srbije poznati samo po tome što su selo u kome nema čoveka bez nadimka i selo u kome se niko ne okrene kad čuje svoje ime.

Šesta po redu Vrućijada upriličena je povodom proslave pravoslavne Nove godine, kao i sve prethodne. Na ovogodišnjoj je učestvovalo sedam ekipa, šest iz kraja i jedna iz Čačka. Jedna ekipa bila je isključivo ženska, što je u ovakvim takmičanjima retkost.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zorica Pavlović, udata za Kozu, vođa tima, kaže da je njena ekipa uigrana od prve Vrućijade, gde su pobedile.

- Za sve smo spremne, spremile smo najbolju sofru- burek sa mesom, projanice, prženu slaninu, domaću kobasicu, suvo meso, kiseli kupus, pitu. Imamo jednog muškarca, koliko da ne ložimo mi kotlić. Možemo svojom kuvanom da pariramo svakom muškom timu, šta da pariramo, da ih oborimo našom rakijom! Naš je "šumadijski čaj" kao ljubav, naša je rakija mekana i slatka - sumira Zorica Kozina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dragica Nedeljković, kaže da je vruća rakija neophodna i neizostavna jer se tek nakon treće seče kolač na slavi i veselju. Ovakva rakija "proteruje bacile iz tela" i lek je za sve bolesti, kažu u Vrbavi. Veruje se i da se vrućom proverava prosac devojke. Ako momak otpije vruću, pa se nakašlje, ili je neki metiljavko ili je tuberkulozan, verovalo se u narodu. Prošnja devojke može da se nastavi samo ako mladoženja po prvom gutljaju mirno nastavi da priča.

Svaka ekipa u kuvanju ljute danas je pripremila od 80 do 100 litara šumadijskog čaja, bar 500 litara svi zajedno. Tako se desilo da je sva rakija popijena pre nego što je žiri stigao da je proba, pa je spremljena drga tura, negde i treća. A nakon treće i pete rakije, Vrbavci otvaraju dušu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U čemu da se takmičimo nego da kuvamo rakiju? Tako nam lakše pada što na 500 stanovnika imamo 72 momka od 18 do 90 godina i još 18 udovaca i šest raspuštenka. A opet, imamo 42 devojke od 18 do 90 i plus 46 udovice i dve raspuštenice. Šta vam to govori? Neće žene obaveze, pa nam ostaje kuvana da nas sladi i greje u zimske dane - sumira Života Tešić penzioner i udovac nazdravljajući svojim "čajem".

Borko Janićijević ima ženu, a i punu čašu kuvane rakije. Greje ga ova druga jer mu je supruga u Gornjem Milanovcu, a on na selu čuva stoku, ovce i kokoške. Živi sam u brdu, dva kilometra mu je udaljen prvi komšija. Lisica po dvorištu ima više nego mačaka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svi kotlići lagano prstaju da se puše, rakija nestaje. Što je vruće manje, analiza stanja u poljoprivredi i politici je glasnija.

- Predaš firmi tone voća koje si uzgajao, a kad treba da ti plate kažu- daj mi 10 odsto, ako hoćeš pare. Ako ne, načekaćeš se. To nije trgovina, nego reket - žali se domaćin iz mase.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dok dva hamonikaša hodaju od stola do stola, od ekipe do ekipe, a instrumente im kite parama, kreće i žiri na svoj deo posla. Jedva se nađe rakije za ocenjivanje. U žiriju su Mileta Braković, izabran kao vrbavski boem.

Milan Dmitrić u žiriju je kao dugogodišnji predsednik mesne zajednice. Treći član je Milorad Milošević, koji je mesto obezbedio kao majstor multipraktik, koji ima četiri zanata, sva četiri sa diplomom, kažu u Vrbavi. Nikola Petrović, nešto kao PR žirija, kaže da je pobednik ekipa "Moravci Čačak".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ocenjuje se ukus, boja, miris i slatkoća rakije. Ne sme rakija da bude ni mnogo slatka, ni "ženska", ni "drska", da ne može da se srkne. Ne sme da bude kiselkasta, ni mnogo razvodnjena. Ipak, ukusi su razni - sumira Nikola.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pravilo Vrućijade u Vrbavi, za one koji će doći naredne godine, je da se prvo popije koja rakija, pa kad se mozak razigra, da se "preseče" slaninom i kobasicom, uz malo kupusa i pite. Onda se nastavlja po rakiji, dok kotlići ne presuše.

(Marija Raca)

Video: Razlika između kome i moždane smrti: dr Mirko Jovanović odgovara na sva pitanja o transplantaciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA