AKO STE OVO POJELI ILI POPILI, PREKRŠILI STE BOŽIĆNI POST: Dobro obratite pažnju ŠTA PIŠE NA AMBALAŽI!
U ne tako malom broju namirnica nalaze se sastojci koji su životinjskog porekla, zbog kojih se vernici tokom posta mogu osetiti prevarenima, piše Blic.
Svi ti sastojci se dobijaju iz različitih delova životinja, a imaju svrhu da omeškaju određeni proizvod, ali i da ga zgrušavaju, produže rok trajanja i pruže lepši ukus. Oni nisu opasni po zdravlje, ali na ambalaži su skriveni iza nekih od oznaka za koje je potrebno određeno predznanje kako bi ih protumačili.
Na listi onih koji ne jedu hranu životinjskog porekla mogu se pronaći i gumene i tvrde bombone, gazirana pića, peciva, žvakaće gume, pivo i vino.
- Potrošači moraju da imaju pravo na informaciju i na izbor. Kupci ne bi trebalo da nose u prodavnicu spisak aditiva da bi kupili proizvod koji im odgovara. Mislim da je zaista potrebno da to bude naglašeno. To bi trebalo da bude zakonska obaveza, ali je teško naterati proizvođače. Pa jedva su počeli da pišu nutritivne vrednosti, a od toga nema osnovnijeg - rekla je Branka Mitrović za Blic.
Ovo su aditivi životinjskog porekla:
* E120 - Karmin, iz bube coccus casti
* E441 - Želatin, kosti životinja
* E542 - Bone fosfat, protiv stvrdnjavanja
* E631 - Disodium inosinate, pojačivač ukusa ksoro uvek napravljen od životinja i riba
* E635 - Disodium 5' - ribonucleotides, pojačivač ukusa od životinja
* E901 - Pčelinji vosak beli i žuti
* E904 - Shellac - smola Lac Bug
* E910 - L-cysteine
*E913 - Lanolin, mast i vuna od ovce
Na koji način proizvođači mogu da nas obmanu:
LJUDSKA KOSA, L-CISTEIN, E910
L-cistein nastaje iz ljudske kose ili pačjih pera, a koristi se kao pojačivač ukusa i kao sastojak koji produžava rok trajanja namirnica. Nalazi se u pekarskim proizvodima i daje mekoću pecivima, hlebu i kolačima.
DABROVE ANALNE ŽLEZDE, CASTROREUM
U sladoledu od vanile nalaze se sastojci koji se dobijaju iz analnih žlezda dabra. Ova supstanca odobrena je kao prehrambeni aditiv koji se koristi kao aroma vanile, pa je dopušteno da se obeležava i kao "prirodna aroma".
IZLUČEVINE BUBA, KARMIN, E120, ŠELAK E904
Tajna sjajne crvene boje žele deserta ili crvene glazure tvrdih bombona krije se u izlučevinama svilene bube. Ovaj aditiv nalazi se i u nekim voćnim jogurtima, sirupima, sladoledima, sokovima.
RIBLJI MEHUR
Iz ribljeg mehura dobija se vrsta kolagena koja se koristi za bistrenje piva i vina.
VEZIVNO TKIVO ŽIVOTINJA, ŽELATIN, E441
Želatin se pravi od kolagena koji nastaje kuvanjem vezivnog tkiva životinja. Danas se želatin najčešće dobija iz svinjske kože i papaka koje mi jedemo u obliku gumenih bombona.
OVČJI SEKRET, LANOLIN, E913
Lanolin je vosak koji se dobija pranjem ovčje vune, a kao aditiv se koristi za omekšavanje žvakaćih guma. Lanolin se osim toga nalazi i u kozmetici.
RENET
Renet je sastojak koji se dobija iz želuca tek rođene teladi, a sadrži enzim koji pomaže teletu da apsorbuje mleko. Ovaj aditiv može da se nađe u sirevima. U proizvonji sireva renet se koristi za sirenje mleka, pa su u nekim zemljama sirevi u kojima se koristi označeni tako da vegeterijanci znaju da bi trebalo da ih izbegavaju.
(Telegraf.rs / Blic)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jela
Užas!!! Pa da li je moguće da sve to stavljaju u hranu!! Pri tom,mi to jedemo svaki dan,a ne znamo.
Podelite komentar
Љиљана
Сви у вегане.
Podelite komentar
Ak 47
Fuj zar to ljudi jedu
Podelite komentar