AKO STE OVO POJELI ILI POPILI, PREKRŠILI STE BOŽIĆNI POST: Dobro obratite pažnju ŠTA PIŠE NA AMBALAŽI!

 
  • 6

Gumene i tvrde bombone, gazirana pića, peciva, žvakaće gume, pivo i vino... U svemu ovome se nalaze aditivi životinjskog porekla

U ne tako malom broju namirnica nalaze se sastojci koji su životinjskog porekla, zbog kojih se vernici tokom posta mogu osetiti prevarenima, piše Blic.

Svi ti sastojci se dobijaju iz različitih delova životinja, a imaju svrhu da omeškaju određeni proizvod, ali i da ga zgrušavaju, produže rok trajanja i pruže lepši ukus. Oni nisu opasni po zdravlje, ali na ambalaži su skriveni iza nekih od oznaka za koje je potrebno određeno predznanje kako bi ih protumačili.

Na listi onih koji ne jedu hranu životinjskog porekla mogu se pronaći i gumene i tvrde bombone, gazirana pića, peciva, žvakaće gume, pivo i vino.

- Potrošači moraju da imaju pravo na informaciju i na izbor. Kupci ne bi trebalo da nose u prodavnicu spisak aditiva da bi kupili proizvod koji im odgovara. Mislim da je zaista potrebno da to bude naglašeno. To bi trebalo da bude zakonska obaveza, ali je teško naterati proizvođače. Pa jedva su počeli da pišu nutritivne vrednosti, a od toga nema osnovnijeg - rekla je Branka Mitrović za Blic.

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Ovo su aditivi životinjskog porekla:

* E120 - Karmin, iz bube coccus casti

* E441 - Želatin, kosti životinja

* E542 - Bone fosfat, protiv stvrdnjavanja

* E631 - Disodium inosinate, pojačivač ukusa ksoro uvek napravljen od životinja i riba

* E635 - Disodium 5' - ribonucleotides, pojačivač ukusa od životinja

* E901 - Pčelinji vosak beli i žuti

* E904 - Shellac - smola Lac Bug

* E910 - L-cysteine

*E913 - Lanolin, mast i vuna od ovce

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Na koji način proizvođači mogu da nas obmanu:

LJUDSKA KOSA, L-CISTEIN, E910

L-cistein nastaje iz ljudske kose ili pačjih pera, a koristi se kao pojačivač ukusa i kao sastojak koji produžava rok trajanja namirnica. Nalazi se u pekarskim proizvodima i daje mekoću pecivima, hlebu i kolačima.

DABROVE ANALNE ŽLEZDE, CASTROREUM

U sladoledu od vanile nalaze se sastojci koji se dobijaju iz analnih žlezda dabra. Ova supstanca odobrena je kao prehrambeni aditiv koji se koristi kao aroma vanile, pa je dopušteno da se obeležava i kao "prirodna aroma".

IZLUČEVINE BUBA, KARMIN, E120, ŠELAK E904

Tajna sjajne crvene boje žele deserta ili crvene glazure tvrdih bombona krije se u izlučevinama svilene bube. Ovaj aditiv nalazi se i u nekim voćnim jogurtima, sirupima, sladoledima, sokovima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

RIBLJI MEHUR

Iz ribljeg mehura dobija se vrsta kolagena koja se koristi za bistrenje piva i vina.

VEZIVNO TKIVO ŽIVOTINJA, ŽELATIN, E441

Želatin se pravi od kolagena koji nastaje kuvanjem vezivnog tkiva životinja. Danas se želatin najčešće dobija iz svinjske kože i papaka koje mi jedemo u obliku gumenih bombona.

OVČJI SEKRET, LANOLIN, E913

Lanolin je vosak koji se dobija pranjem ovčje vune, a kao aditiv se koristi za omekšavanje žvakaćih guma. Lanolin se osim toga nalazi i u kozmetici.

RENET

Renet je sastojak koji se dobija iz želuca tek rođene teladi, a sadrži enzim koji pomaže teletu da apsorbuje mleko. Ovaj aditiv može da se nađe u sirevima. U proizvonji sireva renet se koristi za sirenje mleka, pa su u nekim zemljama sirevi u kojima se koristi označeni tako da vegeterijanci znaju da bi trebalo da ih izbegavaju.

(Telegraf.rs / Blic)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA