Nenad Popović: SSP šteti domaćoj privredi

Srbija je za prethodne tri i po godine izgubila skoro 600 miliona evra direktnih prihoda od nižih carina, tvrdi potpredsednik DSS

  • 0

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović poručio je u Beogradu da zbog primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojim su ukinute carine na uvoz dela proizvoda iz EU, Srbija i domaći proizvođači trpe veliku štetu.

Zbog primene SSP Srbija je za prethodne tri i po godine, kako tvrdi, izgubila skoro 600 miliona evra direktnih prihoda od nižih carina, i dodao da je indirektna šteta za našu privredu mnogo veća.

- Indirektna šteta za našu privredu je mnogo veća, a to je gubitak radnih mesta i zatvaranje velikog broja domaćih preduzeća, koja su izložena neravnopravnoj tržišnoj utakmici sa mnogo jačim kompanijama iz Evropske unije – ocenio je Popović.

Prema njegovom mišljenju, najteže je poljoprivrednim proizvođačima, jer "naš seljak ne može da se takmiči sa seljakom iz Unije, koji ima deset puta veće subvencije".

Potpredsednik DSS upozorio je na to da će posebno biti teško od januara 2014. godine, kada se očekuje skoro potpuna liberalizacija tržišta Srbije za uvoz proizvoda iz EU.

- Zato je neophodno da Srbija bude politički neutralna, odnosno da ne bude član Evropske unije, kako bismo sačuvali posao za domaće proizvođače - smatra Popović.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA