SVETSKA EKSKLUZIVA: Ovo su TAJNA PISMA MIHAJLA PUPINA, koja SVET do sada nije video! (FOTO)

 
  • 0

Ujak Zorana Đorđevića, Beograđanina u penziji, u dva navrata razmenjivao je pisma sa čuvenim naučnikom i dobitnikom Pulicerove nagrade Mihajlom Pupinom

Zorana Đorđevića, penzionera iz Beograda, sasvim slučajno, zatekli smo u Istorijskom muzeju Srbije kako nadležnima predaje, ni manje ni više, nego originalna pisma srpskog naučnika, pronalazača i profesora Mihajla Pupina, koja je svojevremeno slao njegovom rođenom ujaku Dragoljubu S. Jovanoviću!

NAJVEĆA TAJNA MIHAJLA PUPINA: Nije hteo da umre dok se ne pomiri sa Teslom!

Bilo je to, saznajemo u letu, davne 1930. i 1931. godine kada je Zoranov ujak u dva navrata razmenjivao pisma sa čuvenim naučnikom i dobitnikom Pulicerove nagrade.

ZAVIRITE prvi u TAJNI DOSIJE FBI i DRAGOCENU zaostavštinu velikog MIHAJLA PUPINA!

Naime, Dragoljub Jovanović je živeo u Americi, tačnije u državi Ohajo u gradu Jongstaun, u periodu od 1928. do 1935. godine. Tamo je bio sveštenik i nastavnik fizike i matematike.

U mestu u kojem je živeo odlučio je da sagradi crkvu, a kako mu je bila neophodna novčana pomoć za izgradnju iste, odlučio je da se obrati Pupinu koji je u to vreme bio veliki dobrotvor i pomagao izgradnju pravoslavnih crkava.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Crkva je ubrzo bila gotova i novembra te 1930. godine Dragoljub Jovanović je pozvao Pupina da prisustvuje svečanosti crkve. Srpski naučnik nije, nažalost, mogao da prisustvuje tom događaju, jer kako je napisao, bolest i narušeno zdravstveno stanje sprečavali su ga da bilo gde putuje.

- Stanje moga zdravlja ne dopušta mi da preduzmem duže putovanje železnicom. Zbog toga nije moguće da se povoljno odazovem vašem ljubaznom pozivu i prisustvujem svečanosti crkve 29. i 30. novembra - navodi se u pismu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Naredne godine sveštenik je ponovo pozvao Mihajla, ali ovog puta kako bi prisustvovao osveštavanju crkve. Nažalost, ni ovaj put srpski naučnik nije mogao da se odazove pozivu zbog slabog zdravlja. Uz pismo, poslao je i simboličan prilog crkvi u iznosu od deset dolara, priča nam Đorđević.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pri povratku u Beograd njegov ujak je nastavio da se bavi sveštenstvom, a dva puta je ležao u logoru na Banjici za vreme okupacije.

Prvi put bio je oteran u logor za vreme okupacije zbog toga što je u to vreme kada je bio paroh u Jajincima odbio da ide u partizane... Ležao je tamo dva meseca. Drugi put u logor je oteran nakon završetka okupacije, a razlog tome bio je taj što je navodno pružao utočište četnicima u svojoj kući - priča njegov sestrić Đorđević.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ono po čemu će njegov ujak još ostati upamćen jeste i to da je prvi čovek koji je vozio trolejbus u Beogradu.

- To je zbog toga što u to vreme kada su prvi trolejbusi stigli u Beograd, on bio jedini koji je znao da ih vozi, i zato je na početku on to radio dok se drugi nisu obučili.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Dragoljub S. Jovanović, preminuo je 1960. godine u crkvi na Topčideru u Beogradu i to za vreme službe.

Zoran Đorđević, koji je radio u Železnicama, a bio je i pravnik i novinar odlučio je da sada pokloni ova pisma Istorijskom muzeju Srbije kako bi bio siguran da će uspomena na njegovog ujaka živeti zauvek i prepričavati se generacijama.

- Želeo sam da jednoj ovakvoj instituciji kao što je Istorijski muzej Srbije poklonim, po meni, jednu dragocenu stvar kako bi se ona zauvek sačuvala - dodao je Đorđević.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U Istorijskom muzeju Srbije možete pogledati fantastičnu postavku posvećenu Mihajlu Pupinu kojom se obeležava 80 godina od njegove smrti, 161 godina od njegovog rođenja i 100 godina od verifikacije njegovih sedam patenata koji su osnova modernih telekomunikacija. Postavka će trajati sve do 20. februara 2016. godine.

Pozivamo vas da nam u komentarima ispod teksta napišete da li i vi, možda, posedujete neke dragocenosti ovakvog tipa.

(Saša Kostić)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA