SRAMOTNO: U Srbiji 76 odsto ljudi zaposleno preko partijske knjižice!

 
  • 3

Istraživanje nevladine organizacije studenata APEM pokazalo je da čak tri četvrtine ispitanika u svom neposrednom okruženju poznaje nekoga ko se zaposlio posredstvom partije

Istraživanje, koje je u periodu od 15. marta do 25. marta sprovela nevladina organizacija studenata "Akcija za političku emancipaciju mladih" (APEM) o tome koliko pripadnost političkoj stranci utiče na dobijanje posla, pokazalo je da čak tri četvrtine ispitanika u svom neposrednom okruženju poznaje nekoga ko se zaposlio posredstvom partije.

Ovaj alarmantni podatak o prisustvu partokratije u našem društvu povlači pitanje koliko to ostavlja mogućnosti mladima da se zaposle samo na osnovu svojih kvalifikacija ili radnog iskustva.

U prilog tome govori i podatak da se blizu 80 odsto ispitanika koji su članovi partija izjasnilo da im je upravo napredovanje u partiji povećalo šanse za zaposlenje, a skoro polovina (45 odsto) od ukupnog broja ispitanih smatra to presudnim za zapošljavanje. Istraživanje je, takođe, pokazalo da je ovaj problem jednako izražen ili čak izraženiji u manjim sredinama.

Rezultati ankete su indikativni i svedoče o utisku mladih da se bez članstva u političkoj partiji ne mogu zaposliti. Svojevrsno nepoverenje i razočaranost postojećim sistemom vrednovanja uspeha, koji se meri posedovanjem partijske knjižice, povlači sa sobom dalje društvene konsekvence, poput povećane političke apstinencije mladih. Ono na šta ukazuju ovi zaključci su dve negativne strane - mladi smatraju da im obrazovanje u Srbiji ne može doneti zaposlenje bez protežiranja političke stranke, a s druge strane sami su neaktivni i inertni da društvenim angažmanom to probaju da promene.

Rezultati istraživanja pokazali su i da mali broj mladih sa visokim obrazovanjem postaje član partije iako su svesni toga da je to često jedini put za dobijanje posla, a uticaj partija toliki da se ne može izbeći ni u jednoj sferi.

U  istraživanju je učestvovalo 650 studenata završnih godina osnovnih i master studija Univerziteta u Beogradu.

B.Tasić

 

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda Cvetković

    28. april 2012 | 12:36

    Odlično istraživanje i tačni zaključci. Da je to pitsnje izuzetno važno potvrđuje i činjenica da nijedna partija to ne naglašava a većina ga čak i ne pominje. Parlamentarni sistem sa ulogom političkih partija je prihvatljiv samo pod uslovom da partije deluju u interesu naroda a ne u sopstvenom interesu.Ispostavilo se da između denokratije tipa anglosaksonske demokratije koja nam je nametnuta i diktature nema velike razlike.

  • Telepcanin

    28. april 2012 | 23:29

    Više od pola Novosadske toplane ima da dobije otkaze, bude li se promenila vlast u Novom Sadu. Svi su zaposleni na osnovu stranacke knjizice SPOa.... Bilo je tu i likova koji su uhapseni zbog nekih teskih krivicnih dela, ali su ti stranacki i partisjki "veliko-dostojnici" u saradnji sa pojedinim novinarima, koji za njih rade, sve to vesto zataskali. Samo se raspitajte o cemu se radi... A koliko je takvih preduzeca, tj.JKPa... ZALOSNO JE GDE ZIVIMO!!!

  • Predrag Vasic

    28. april 2012 | 21:46

    Primer najbolji je Gsp Beograd koji zaposljava preko 400 radnika na privremeno povremenim poslovima a vecina dolazi iz Sps,u isto vreme proglasavaju stalno zaposlene za tehnoloski visak i salju ih u privatnu firmu Apex da rade kao kontrolori

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA