TANJUG JE BIO MEĐU NAJBOLJIMA NA SVETU: Ovo su EKSKLUZIVE koje je objavio PRVI NA PLANETI!

 
  • 25

Od početnih deset vesti, decenijama Tanjug dnevno emituje oko 400 informacija, više od 100 fotografija, video i audio zapisa i izdaje brojne, ranije pisane, a sada elektronske biltene

Kao bomba je odjeknula vest da se Telegrafska agencija nove Jugoslavije (TANJUG) posle 72 godine rada i emitovanja najznačajnijih vesti iz zemlje i sveta gasi. Novinarska sfera ostaje bez jedne od najvećih novinskih agencija na međunarodnoj sceni, a Odluka o njenom gašenju stupila je na snagu 31. oktobra.

ISTORIJA ZA PONOS: Ovo sigurno niste znali o TANJUGU!

U novembru 1943. godine u Jajcu pripremalo se drugo zasedanje AVNOJ-aCentralni komitet KPJ je odlučio da osnuje agenciju kako bi istina o Narodnooslobodilačkoj borbi stigla do svetske javnosti. Taj zadatak je poveren Moši Pijade koji je „kumovao“ imenu agencije.

TASOVAC O GAŠENJU TANJUGA: Vučić je bio protiv, njegove reči su tačne!

Prvi direktor Tanjuga Vladislav Ribnikar objavljuje: "Telegrafska agencija nove Jugoslavije - TANJUG je novinarska agencija kojoj je cilj da domaćoj i stranoj javnosti redovno i brzo pruža istinite informacije o događajima u Jugoslaviji, a domaćoj javnosti još i informacije o događajima u inostranstvu".

Printskrin: Tanjug.rs Printskrin: Tanjug.rs

U prvim godinama rada kopirana je sovjetska agencija TASS, a posle oslobađanja iz "bratskog zagrljaja" Moskve, Tanjug prerasta u pravu profesionalnu novinsku agenciju. Jedno vreme svrstavao se među osam najvećih i najrenomiranijih novinskih agencija na međunarodnoj sceni.

Nema ni jedne zemlje u Evropi u kojoj je nacionalna novinska agencija toliko uticala na uređivačku politiku u listovima, na radiju i na televiziji, kao što je to slučaj sa novinskom agencijom Tanjug u Jugoslaviji i Srbiji od završetka Drugog svetskog rata do sredine osme decenije prošlog veka.

Svoj ugled Tanjug je stekao na osnovu činjenice da su izveštaji njegovih dopisnika bili prvi na svetskom tržištu informacija. Nebrojeno puta je bio svetski ekskluzivni izvor informacija.

TANJUG JAVLJA, TANJUG JAVLJA: Ovo je bila prva vest koju je emitovala ugašena agencija!

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

U poslednjoj deceniji prošlog veka, Tanjug deli sudbinu Jugoslavije kao zajednice šest republika: prepolovljen, blokiran, bez mogućnosti da se tehnološki razvija, a u blokadi strani mediji ignorišu autentične Tanjugove informacije i pribegavaju žestokoj selekciji u kojoj se ignoriše i puna istina o događajima na tlu Jugoslavije.

Od početnih deset vesti, decenijama Tanjug dnevno emituje oko 400 informacija, više od 100 fotografija, video i audio zapisa i izdaje brojne, ranije pisane, a sada elektronske biltene, zadovoljavajući tako potrebe novina, radija, televizije, državnih organa, preduzeća, internet portala. Dnevni tiker Tanjuga "napunio" bi knjigu od 500stranica.

Tanjug prima 60% informacija od AP, Rojtersa i AFP, 28% od TASS-a i drugih istočnih agencija. Tanjugovi dopisnici pišu samo 5,5% ukupnih ili sirovih spoljnopolitičkih vesti.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Njegove servise preuzima 350 korisnika - vodeće svetske agencije, veliki broj domaćih i stranih medija, ambasade, državni organi, inostrani dopisnici u Beogradu, preduzeća i kompanije, vladine i nevladine institucije. Ono što ga svakako čini posebnim jeste njegov foto - arhiv koji je jedan od najbogatijih evropskih arhiva (sadrži više od tri miliona negativa koji svedoče o istorijskim događajima).

Tanjug je jedini član Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) iz Srbije. Član je Asocijacije mediteranskih novinskih agencija (AMAN) i  Asocijacije novinskih agencija Balkana (ABNA) kao i Asocijacije crnomorskih novinskih agencija (BSANNA).

VOLEO BIH DA TANJUG NASTAVI DA POSTOJI: Vulin veruje da nije još sve gotovo

Neke od vesti koje je Tanjug prvi objavio bile su.

LEOPOLDVIL: Poslednji časovi Patrisa Lumumbe, 1960.

HAVANA: Amigo de Kuba posle Zaliva svinja, 1961.

REJKJAVIK: Bobi Fišer svetski šampion, 1972. (najbrža vest te godine)

SANTJAGO: Puč u Čileu i (samo) ubistvo Salvadora Aljendea 1973.

PEKING: Završen Vijetnamski rat, 1975. (Tanjug prvi javio)

TRIPOLI: Kako je Regan bombama kažnjavao Gadafija, 1986.

DEJTON: Milošević i Tuđman "iznudili" potpis Izetbegovića, 1995.

“Odluka o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug” stupila je na snagu juče objavljivanjem u “Službenom glasniku”.

U Odluci se navodi da je Tanjug prestao sa radom 31. oktobra 2015. godine, u skladu sa članom 146 Zakona o javnom informisanju i medijima.

Šta vi mislite, ko je kriv za gašenje ove agencije? Ima li još nade da će ona na neki način nastaviti sa radom? Treba li srbiji agencija poput TANJUG? Molimo vas da u komentarima ispod teksta napišete šta mislite o ovome!

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lala

    6. novembar 2015 | 14:33

    Tuga za ovu zemlju,gasimo sve što je istorija a podržavamo informer,blic,kurir sve "eminentne"listove koji su slugeranje svih promenljivih režima "po potrebi"-fujjj

  • Maja

    6. novembar 2015 | 15:59

    Nije bio napredan inije velicao lik i delo naseg velikog voddje.tamni oblaci su se nadvili nad srbijom...

  • Mira

    6. novembar 2015 | 21:09

    TANJUG je jos mozda poslednje lepo Sto je ostalo od stare dobre Juge. Moralo bi da se uloze sve snage da iva sjajna kuca istane I nastavi da radite kao do sada. Bila bi jos jedna velika sramota I tuga da se ova firmas ugasi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA