NOVI ZAKON O PRINUDNOJ NAPLATI: Izvršitelji će moći da donose rešenja kao i SUD!

 
  • 11

Manić je podvukla da moguće žalbe Višem sudu neće odlagati izvršenje, jer će sudovi brzo i efikasno odlučivati o njima

Zamenik predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić izjavila je danas da će novi zakon o izvršenju i obezbeđenju omogućiti kraći i jeftiniji postupak za rešavanje kako novih, tako i starih predmeta.

OTAC POKUŠAO DA SE ZAPALI, MAJCI HTELI DA ODUZMU DECU: Porodicu sa petoro dece izvršitelji izbacili na ulicu! (VIDEO)

Kada su u pitanju stari predmeti u kojima je postupak započeo pre početka rada izvršitelja, Manić je rekla da će, shodno novom zakonu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, građani imati ovlašćenje da u roku od 60 dana odluče da li će u njihovom slučaju izvršenje sprovoditi sud ili izvršitelji.

Ona je ukazala da sada proces izvršenja traje znatno kraće i dodala da su izvršitelji za tri godine rada rešili oko 200.000 predmeta.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Manić je napomenula da će sada i stari predmeti početi da se rešavaju i dodala da po novom zakonu izvršitelji mogu doneti i rešenja kao što to čini sud.

Građani imaju pravo žalbe na rešenje izvršitelja, a o njima će odlučivati Viši sud, istakla je Manić i dodala da se time ujednačava i dobija bolja sudska praksa.

Manić je podvukla da moguće žalbe Višem sudu neće odlagati izvršenje jer, kako kaže, sudovi će brzo i efikasno odlučivati o tim žalbama.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Stock Image Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Stock Image

Ona je podsetila da je kontrola rada izvršitelja do sada bila trostruka i dodala da se novim zakonom bolje regulišu eventualni prestupi izvršitelja.

Na podsećanje da je jedna od osnovnih zamerki da je skup postupak u kome učestvuju izvršitelji, Manić je rekla da će se novim zakonom smanjiti iznosi tarifa i dodala da još ne zna za koliko, ali da je sasvim izvesno da će za najmanje tarife i postupak biti značajno jeftiniji.

Izvršitelji će, kako je rečeno, uskoro postati nadležni za sva izvršenja, osim ona u porodičnim sporovima i vraćanja radnika na posao, a osim toga, moći će da naplaćuju i dugove koji su nastali i pre uspostavljanja te profesije.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    4. novembar 2015 | 09:46

    Zanimljivo, stavljas ih iznad Zakona!!! Znaci ako je neki Sudija bio pristrasan klijentu i doneo presudu u njegovu korist, ovaj drugi mora da plati iako se zali na resenje a u pravu je. Znaci protivzakonite presude dobijaju na snazi? Ma ajde!!! Jos jedan LEX specialis protivzakonite otimacine!

  • Pex

    4. novembar 2015 | 09:25

    A sta je sa primanjima ovog jadnog naroda plate stoje jedva se preživljava a neki se bogate.Mislim da će uskoro da pukne biće gore nego ikada.Biće horor u Srbiji a najgore će proći tajkuni i političari koji su pokrali državnu imovinu a sad uživaju daće bog da im nešto ili neko dodje glave.

  • Eureka

    4. novembar 2015 | 12:48

    Dali to vazi za dugove drzave,javnih preduzeca,fondove,sportske klubove,partije ili samo za raju.Ako je za sve Ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA