OVO SU SAVETI SRBINA KOJI ŽIVI U KANADI: Zašto se ljudi kaju kada odu i kako da izbegnu to? (FOTO)

 
  • 3

- Prve dve godine se trudi da ignorišeš osećaj usamljenosti i nepripadanja. To je normalno i neizbežno - i njega su drugi slično savetovali

Foto: Facebook/Predrag Rajšić Foto: Facebook/Predrag Rajšić

Predrag Rajšić je na svom profilu na Fejbuku posavetovao sve one koji nameravaju da odu iz svoje zemlje i pokušaju da započnu nov život u nekoj drugoj državi. S obzirom na to da je on odučio da živi u Kanadi, poželeo je da podeli svoja iskustva sa ostalima i na svom blogu.

ISPOVEST GASTARBAJTERA koja je zapalila Balkan: Ovako stvarno izgleda život "preko grane"

Ovo su njegove reči upućene onima koji su otišli iz svoje zemlje ili tek planiraju da isto učine.

"Prvo važnije iskustvo koje se dogodilo svakom imigrantu s kojim sam došao u kontakt je da su se nakon nekoliko meseci provedenih u novoj zemlji pokajali što su otišli iz Srbije, Bosne, Hrvatske ili odakle su već otišli. To kajanje je, sada znam, posledica naglog gubitka društvenih veza koje su postojale u staroj domovini. Zapanjujuće je koliko aspekata vlastitog života uzimamo zdravo za gotovo. Društvene veze i osećaj pripadanja su često nešto što uzimamo zdravo za gotovo, a neophodni su za normalno funkcionisanje svakog čoveka.

Foto: Facebook/Predrag Rajšić Foto: Facebook/Predrag Rajšić

Nego, ja sam sad ovde započeo misteriju, a nisam je razrešio. Kako to da se svi pokaju odmah po dolasku, a gotovo niko se ne vrati? Ovakvo je bilo moje iskustvo: Nekoliko meseci nakon što smo došli, sreo sam dečka (mog vršnjaka) koji je u Kanadi bio već nekoliko godina. On mi je dao sledeći savet (parafraziram):

- Prve dve godine se trudi da ignorišeš osećaj usamljenosti i nepripadanja. To je normalno i neizbežno. Dakle, ćuti i radi na rešavanju praktičnih problema. Ako i posle dve godine jednako budeš osećao da ti ovde nije mesto, onda možda možeš da se zabrineš, ali ne pre.

Foto: Facebook/Predrag Rajšić Foto: Facebook/Predrag Rajšić

Posle mi je gotovo svaki stariji imigrant ispričao sličnu priču. Ne znam da li sam se baš striktno pridržavao tog saveta, ali sada vidim da je to bio jedan od najkorisnijih saveta koji sam ikad dobio."

(Telegraf.rs/ Izvor: predragrajsic.blogspot.ca)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrvica

    2. novembar 2015 | 15:16

    Novi ljudi,novo zivotno iskustvo...ja nisam upoznala ljude koji su se pokajali zbog odlaska

  • Sanjar :)

    24. februar 2016 | 00:37

    Da završim fakultet i begam ja iz Srbije.Ne želim da brinem o svojoj budućnosti zbog nečijeg sina,ćerke,kuma,brata,zeta,snaje,ovoga i onoga.Idem tamo gde mislim da ću steći uslove za normalan život,odgajanje dece.Srbija ne zaslužuje da se okrenem iza leđa kada odem!

  • Stamenko R.

    4. novembar 2015 | 06:45

    Żalim zbog taśte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA