ISTORIJSKI MOMENAT ZA KIKINDU: Metanolsko-sirćetni kompleks ponovo počeo sa radom (FOTO)

 
  • 3

- Kompleks posle toliko godina ponovo radi punom snagom. Kao predsednik Vlade, srećan sam što mogu danas da tu radost da podelim sa vama - rekao je premijer Vučić

Nakon četiri godine pauze Metanolsko-sirćetni kompleks (MSK) u Kikindi ponovo radi. Oko 500 radnika iz ovog preduzeća koji su prethodnih godina bili na plaćenom odsustvu vraćeni su na posao.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić povodom današnje posete, izjavio je da će kontinuiran rad MSK-a doneti više stotina miliona evra prihoda domaćoj privredi, ali i rast BDP-a za 0,3. Takođe je napomenuo, da proizvodnja od 130.000 tona metanola i 95.000 tona sirćetne kiseline, znatno doprinosi razvoju celokupne kikindske privrede.

- Ovo je istorijski momenat za Kikindu - rekao je premijer Vučić .

On je naglasio da MSK ne bi obnovio svoju proizvodnju da nije bilo vrednih radnika. Tom prilikom, on je podsetio sve prisutne na pokojnog direktora Savu Lazića, koji je živeo za tu fabriku.

Tek kada sam u očima ovog čoveka video "glad" da ova fabrika ponovo radi, shvatio sam kolika je to želja. Kada uđete u fabriku i kada je vidite ovako čistu, kada vidite radnike koji su odgovorni i disciplinovani, tek onda možete da se ponosite jednom ovakom fabrikom. MSK je naša budućnost, a ne naša prošlost, istakao je premijer.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U svom obrazloženju, premijer je naglasio da iako se gas vadi nedaleko od Kikinde-u Elemiru i Mokrinu, te i da zbog prethodnih aranžmana, gas mora da se dobija sa druge strane, ali da će biti dovoljno znanja i snage da cena gasa u narednih nekoliko godina ne bude veća od 200 do 210 dolara za kubik, što će doprineti da poslovanje u fabrici bude u plusu.

Premijer je istakao i da ponovo radi Azotara.

- Kompleks posle toliko godina ponovo radi punom snagom. Kao predsednik Vlade, srećan sam što mogu danas da tu radost da podelim sa vama. Mi smo 600 miliona dinara dali za MSK i ne žalimo jer vidimo vredne ljude koji MSK ne vide samo kao kikindski gigant, nego i kao gigant cele Srbije. Uvereni smo da će nam se ova investicija mnogostruko vratiti - rekao je Vučić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Takođe, premijer Vučić je istakao da je Vlada Srbije uložila 80 miliona dinara za Agroindustrijsku zonu u Kikindi, te i da će malogranični prelaz Nakovo-Lunga, biti otvoren za autobuse i kamione, jer je više od 125 hiljada ljudi prešlo ovaj prelaz za godinu dana.

Kada je govorio o razvoju Severnog Banata, premijer je objasnio da ovaj deo Banata neće biti mrtvo more, nego motor razvoja Vojvodine i Srbije.

- Naš je posao da pomognemo vama, da pomognemo razvoju fabrika. AD "Toza Marković"  je u stečaju, ukoliko se ukaže prilika da pomognemo to ćemo da učinimo. Kada vam neko ostavi urušenu kuću bez temelja, morate da pravite temelj. Mi ćemo polako da zidamo kuću po kuću,fabriku po fabriku i tako celu Srbiju dok ne obnovimo - kaže Vučić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vršilac dužnosti direktora MSK Mirko Latinović, istakao je da je posebna čast nakon četvorogodišnjeg zastoja, ponovo obnoviti proizvodnju, te i da se radi o proizvodu svetskog kvaliteta koji se u preko 97 odsto plasira na evropsko tržište.

- Zahvaljujući razumevanju većinskom vlasniku, Vladi Republike Srbije i stručnim kadrovima, uspeli smo da sačuvamo sopstvene proizvodne resurse, ali i da troškove svedemo na minimum. Zahvaljujemo se premijeru Vučiću koji je prepoznao potencijal naše fabrike, te se nadamo da ćemo u narednih godinu dana proizvesti i prodati 129.000 tona metanola i 95.000 tona sirćetne kiseline, te i da ćemo ostvariti devizni priliv od oko 85 miliona evra.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Duško Crvenković, predsednik sindikata "Nezavisnost" u MSK, napomenuo je da su radnici četiri godine čekali da se fabrika otvori i da ugledaju svetlost dana.

- Niko nije mogao da pretpostavi da će zastoj trajati četiri godine. Cilj radnika je bio da se što pre iznađe rešenje. Znali smo da će fabrika dobiti novu šansu,zahvaljujući većinskom vlasniku i premijeru koji su obezbedili povoljan gasni aranžman, koji je i bio preduslov da fabrika radi, izjavio je Crvenković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Rad ove fabrike će pre svega obezbediti egzistenciju za oko 500 porodica, što će doprineti razvoju i boljim životnim uslovima u našoj lokalnoj zajednici, dodao je predsednik Sindikata.

O tome da postoji više strateških partnera koji su zainteresovani za kikindski MSK, potvrdio je i premijer Vučić.

- Mi kao što želimo da ulažemo u Severni Banat , tako želimo da ulažemo i u jug Srbije.Bitno je dovesti još jednog velikog investitora i dva manja. Kada kažem Kikinda, mislim na ceo Severni Banat i mi ćemo da se borimo koliko možemo, poručio je Vučić.

Da će sve biti u redu,sa Azotarom i sa MSK, potvrđeno je i na sastanku sa premijerom Rusije Dmitrim Medvedevim,koji je nedavno održan u Moskvi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On kaže, da je fabrika kao apoteka i da je reč o vrhunskoj fabrici. Strateških partnera ima više, u Rusiji, Azerbejdžanu. Nemamo strah za ovu fabriku, ukoliko im mi pomognemo za cenu gasa, jasan je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše odnos sa svojim koalicionim partnerima Socijalističkom partijom Srbije, a povodom nedavne polemike sa visokim funkcionerom ove stranke,Vučić je izjavio da ga je "baš briga za sve te priče".

- Ja živim za MSK, Petrohemiju, Azotaru, Železaru. U januaru ću se baviti partijskim stvarima. Slava treba da pripadne ljudima koji rade, ja sam ponosan i srećan što sam danas ovde i što mogu da vidim nasmejana lica radnika. Partijske polemike me ne zanimaju - bio je jasan Vučić.

(Dragana Starčević)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    2. novembar 2015 | 03:26

    Bravo , po prvi put u istoriji gradjani Kikinde imaju posao, oni inace nikada nisu radili, da nije vodje sta bi bilo sa Kikindom, ko zna.

  • zeed

    2. novembar 2015 | 09:08

    Kakav divan primer velikog vodje.On samo misli na svoj narod.I Staljin je isto tako lepo pricao a ubio milione!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA