SRBIJA TREĆA U SVETU: Po deljenju podataka sa narodom o TRGOVINI ORUŽJEM!

 
  • 2

Srbija je najveći proizvođač i trgovac naoružanjem i vojnom opremom, ali i robom dvostruke namene u ovom regionu

Srbija je treća najtransparentnija država na svetu, posle Nemačke i Švajcarske, po uvidu javnosti u podatke o trgovini oružjem, saopšteno je danas na javnoj prezentaciji rezultata ostvarenih tokom realizacije Programa jačanja kontrole prometa naoružanja u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je istaknuto, zahvaljujući tom programu, i ostale zemlje regiona su ojačale nacionalne kapacitete za vođenje detaljne evidencije i precizno izveštavanje o trgovini oružjem i vojnom opremom, u skladu sa evropskim direktivama.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević izjavio je da je, gledajući obim na nivou izvoznih dozvola izdatih u protekle tri godine, izvoz oružja u Srbiji na konstantnom nivou i iznosi 750 miliona dolara.

- U poslednje tri do četiri godine je primetan porast tražnje na svetskom tržištu za ovom vrstom robe - kazao je Nikčević, ukazujući na značaj jasnog i transparentnog kontrolisanja te vrste prometa.

Foto: AP Foto: AP

Naime, Srbija je najveći proizvođač i trgovac naoružanjem i vojnom opremom, ali i robom dvostruke namene u ovom regionu, istakao je Nikčević.

On je rekao da je Srbija jedan od najznačajnijih izvoznika te vrste robe u jugoistočnoj Evropi, i ima široku paletu proizvoda i konkurentske prednosti na kojima treba dalje raditi.

- To je pozicija koja obavezuje našu industriju, ali i našu državu da bude odgovorna prema svom industrijskom sektoru, ali i prema partnerima u svetu koji traže da procedura izvoza i uvoza bude transparentna - kazao je Nikčević.

On je naveo da su poslednjih godina najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije kada je reč o izvozu te vrste robe, SAD i brojne zemlje Bliskog Istoka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šef Kancelarije Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) Ivan Zveržhanovski kazao je da je Srbija ostvarila značajan napredak u izveštavanju o trgovini oružjem i vojnom opremom, jer je, kako je, dodao, sredinom 2000. godine to bila gotovo tabu tema.

- Država maltene nije objavljivala podatke koliko ona sama trguje, koliko firme sa ove teritorije prodaju, koliko uvozimo... Srbija je sada treća najtransparentnija država na svetu, posle Nemačke i Švajcarske - istakao je Zveržhanovski.

On je dodao da međutim, mesta za poboljšanje još ima, kao što je jačanje posteksportne kontrole, kao i internih i kontrolnih mehanizama same industrije.

Stalna predstavnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) Irena Vojačkova Solorano kazala je da kontrola trgovine lakog naoružanja i municije ne postoji radi sebe same, već da bi se to tržište stavilo pod okrilje vlada i sprečio nelegalni promet i organizovan kriminal.

Foto: AP Foto: AP

Ona je ukazala da je to naročito važno u postkonfliktnim regionima, ocenivši da u regionu imamo "uspešnu priču" u toj vrsti kontrole i evidencije.

Vojni ataše Norveške u Srbiji pukovnik Tore Anderson istakao je da Norveška podržava unapređenje tog sistema u zemljama jugoistočne Evrope, kao i da je Program jačanja kontrole prometa naoružanja u balkanskim zemljama uspešno sproveden.

Norveška je 2008. godine dala 2,6 miliona dolara za te namene, a 2013. dodatnih 500.000 dolara, naveo je Anderson.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Dragiša Mekić kazao je novinarima da u toj zemlji postoji veliko povećanje izvoza vojne industrije, naročito municije, pa neke fabrike rade čak i više nego pre ratnih kapaciteta.

Foto-ilustracija Telegraf.rs Foto-ilustracija Telegraf.rs

Povećanje izvoza je od 30 do 40 odsto, a roba se izvozi u veliki broj zemalja - SAD, region, EU, Bliski Istok, dodao je Mekić.

Program jačanja kontrole prometa naoružanja u zemljama Zapadnog Balkana sprovodi SEEAC u okviru UNDP uz podršku norveškog Ministarstva inostranih poslova, a tokom devetogodišnjeg sprovođenja ostvarena je saradnja sa relevantnim institucijama Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Kako je navedeno, u periodu od 2007. do 2013. godine zemlje Zapadnog Balkana izvezle su oružje i vojnu opremu u vrednosti većoj od 1,6 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nebitno

    30. oktobar 2015 | 16:24

    Bravo Svete,seci sebi granu, ovo je sigurno najbitnija stvar pravi oruzje ubijaj...

  • DARKO 100%

    30. oktobar 2015 | 14:58

    „Moj način zbijanja šale je da kažem istinu. To je najsmešnija šala na svetu.” 

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA