(UŽIVO) TELEGRAF NA GRANIČNOM PRELAZU BERKASOVO-BAPSKO: Sprema se HAOS, stiže 9.000 izbeglica iz Preševa! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 18

Najveći problem izbeglicama trenutno predstavlja hladno vreme, i vetar, po kome čekaju na ulaz u Hrvatsku. Pratite uživo dešavanja na graničnom prelazu Berkasovo-Bapsko

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Drama migranata na graničnim prelazima sa Hrvatskom se nastavlja. Situacija je veoma dramatična, sve veći broj migranata pristiže i stvaraju se sve veće gužve.

ZBOG VELIKOG PRILIVA IZBEGLICA: Hrvatska otvorila, pa ponovo zatvorila granicu sa Srbijom

Najveći problem izbeglicama trenutno predstavlja hladno vreme, i vetar, po kome čekaju na ulaz u Hrvatsku.

IZBEGLICE NEMAJU STRPLJENJA: Probili kordon, polomili ograde i ušli u Hrvatsku!

Ima mnogo žena sa malom decom koja su u letnjoj garderobi. Migranti su iscrpljeni i gladni, a uslovi u kojima se nalaze su užasni.

DECA SE TRESU OD HLADNOĆE U BLATU: Potresne fotografije migranata na graničnom prelazu Šid!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ekipa Telegrafa nalazi se na graničnom prelazu Berkasovo-Bapsko i možete pratiti uživo dešavanja iz minuta u minut na ovom prelazu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

11:40 Prema poslednjim informacijama sa lica mesta, do graničnog prelaza Bapsko nemoguće je stići ukoliko nemate propusnicu Komesarijata za izbeglice koja omogućava da se vozilima prođe granica. Ovu propusnicu moguće je uzeti u Komesarijatu za izbeglice ili u prihvatnom centru Principovac, a to se može učiniti i na samoj granici. Svi koji nemaju propusnicu od Bapskog koji je udaljen između tri i četiri kilometra og granice, moraju da idu peške.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

11:49 Od jutros je ovaj granični prelaz prešlo oko 1.200 migranata, a Hrvati ih propuštaju na petnaestak minuta u grupama od 50 ili 100 ljudi. U toku dana ili noći očekuje se priliv od oko 9.000 migranata iz Preševa i moguće je da će se stvoriti "čep" koji je već bio pre nekoliko dana kada su izbeglice probile granicu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

12:15 Migranti nestrpljivo čekaju da prođu granicu. Reporter Telegrafa je razgovarao sa izbeglicom koji se predstavio kao Mustafa i ispričao svoje dalje planove. KaKo je rekao, cilj mu je da preko Nemačke ode u Norvešku. Izbeglice imaju kese preko obuće zbog obilnog blata jer planiraju da idu preko njiva ukoliko uskoro ne pređu granicu. Hrvati su agresivni u trenucima kada rulja krene da prelazi ovaj granični prelaz.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

12:37 Grupa od nekoliko desetina migranata je probila ogradu i ušla u Hrvatsku. Policija je pokušala da ih vrati, ali veliki broj njih je uspeo da umakne. Na granici je trenutno dramatično, izbeglice se koškaju i uzvikuju "Open, open" da im se otvori granica.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

HRVATI MOLE EVROPU ZA POMOĆ: Šaljite nam šatore, kontejnere, krevete, čizme... (FOTO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

IZBEGLICE PROBILE HRVATSKU GRANICU: Ne možete nas zaustaviti, mi idemo dalje! (VIDEO)

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"HRVATI ME UMALO NISU ZADAVILI, SRPSKA POLICIJA NAM JE MNOGO POMOGLA": Ovo je ispovest britanskog fotoreportera

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

13:09 Na sve strane su deca koja plaču, tresu se od zime. Trenutno je mirno.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

13:30 Izbeglice su ponovo pokušale da probiju ogradu i to je izazvalo gnev policije.  Policajci su izvadili pendreke i udarili po ogradi uz pretnje da će krenuti i na njih ukoliko se ne smire. Ovaj incident desio se nekoliko minuta nakon što je najavljeno da će stici 10 autobusa kojima bi deo migranata trebalo da bude prebačen u prihvatni centar Opatovac u Hrvatskoj, gde će se odmoriti par sati i nastaviti do Slovenije, a zatim u Nemačku. Autobusi koji prevoze migrante idu od šest sati ujutru do 20 ili 21 sat uveče u razmaku od dva ili tri sata. Trenutno je na ovom graničnom prelazu četiri stepena. Jako je hladno, počinje kiša. Migrantima redovno donose hranu i vodu.

13:50 Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nalazi se na ovom graničnom prelazu. On je za Telegraf rekao da je najbitnije da se izbeglice kreću i da nema mnogo zadržavanja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

15:00 Komesarijat za izbeglice prestao je da izdaje markice za automobile kako se ne bi stvarale gužve na graničnom prelazu jer otežavaju prolazak kamionima sa hranom. Sada svi moraju da pešače do granice. Migranti masovno hvale Srbiju i tretman koji su imali dok su boravili u našoj zemlji.

Pogledajte kakva je situacija na ovom graničnom prelazu:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daj bre

    22. oktobar 2015 | 15:08

    Vraćati to odakle su došli,jer to nisu izbeglice!

  • Miki

    22. oktobar 2015 | 15:22

    Ja sam rodom iz Berkasova i samo se pitam ko ce posle ovih da pocisti sve ovo ukljucujuci i unistene oranice!Ne znam odakle tolika briga za njih posto takvo gostoprimstvo mi izbeglice iz Hrvatske nismo do dobili od Srbije a pritom smo Srvbi a ne tamo neki...

  • Bernuly

    22. oktobar 2015 | 15:07

    Dajte bre zatvarajte granicu sa Makedonijom, ovi ljudi sto su kod nas sada polako I organizovano pre zime ih poslati u evropu I ne primati nove, imali smo I mi izbeglice I iz Hrvatske I iz Bosne I sa Kosova na zalost, ali niko nije hrlio samo u Nemacku po svaku cenu, budimo realni oni su izbeglice samo do Turske I tamo su sigurni, ali ovde vec postaju ekonomski migranti I to je cinjenica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA