OVO SU 4 NAJOTROVNIJE PEČURKE U SRBIJI: Evo kako da ih razlikujete od jestivih! (FOTO)

  • 11

Pupavka, panterovka, muhara i haringača četiri su od 30-ak najotrovnijih pečuraka u Srbiji, a neke od ovih ako se pojedu mogu biti smrtonosnije i od ujeda kobre. 

Diplomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva Valjevo kažu da su ove četiri vrste otrovnih gljiva i najčešće na našem području.

- Otrovnih pečuraka u Srbiji brojčano nema mnogo, ali su veoma česte i ima ih svuda, i ima ih i u proleće, i u leto i u jesen. Te najopasnije su po pravilu i najlepše, i imaju i kratku suknjicu. Veoma često toliko lepo izgledaju da vam sama ruka ide ka njima, dakle, lepih se, kao i u životu, treba čuvati - kaže Tomić.

OPASNO TROVANJE PEČURKAMA PO SRBIJI: Zbog gljiva završili u bolnici, jedan pacijent u TEŠKOM STANJU!

Od svih otrovnih pečuraka, najviše se treba čuvati zelene pupavke, jer ukoliko dođe do trovanja sa njom, ono može da se završi smrću.

Foto: Wikimedia/Archenzo Foto: Wikimedia/Archenzo

- Jedan šešir pupavke je dovoljna smrtna doza za tri čoveka. Njoj je slična zelena zeka i umesto nje se lako može ubrati zelena pupavka. Takođe, bela pupavka i divlji šampinjon su isti kad se pogledaju odozgo. Ali, zelena pupavka uvek ima bele listiće, a šampinjoni nikada nemaju bele već su u mladosti oni prvo rozikasti, a sa starošću polako tamne i budu kao čokolada - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Gljivarsko društvo Valjevo Foto: Gljivarsko društvo Valjevo

S obzirom na to da naš narod dosta bere i lisičare i vrganje, pitamo ga sa kojim pečurkama otrovnicama se oni mogu pomešati.

- I vrganji i lisičare pripadaju manje rizičnim gljivama. Naime, sve gljive koje imaju sunđer odozgo, manje su rizične. Vrganji, eventualno, mogu da se zamene sa ludarom, ali ko je jednom sakupljao vrganje on neće pogrešiti. A, što se tiče lisičarki, one se često mešaju sa zavodnicama, ali ko nauči kako one izgledaju, takođe, neće pogrešiti - priča Tomić.

Foto: Gljivarsko društvo Valjevo Foto: Gljivarsko društvo Valjevo

Ova jela nikako ne smete da podgrevate! Otrovaćete se!

On ističe da je prilikom branja gljiva, neophodan oprez jer pravilo kod sakupljanja ne postoji. Naime, mora se poznavati svaka pečurka i u nju biti ne 100 nego 200 odsto siguran.

- Gljivama se češće truju oni koji misle da ih poznaju nego početnici. Ljudi najčešće greše, jer gledaju samo boju šešira, ili ako je lepa i ne menja boju, ili misle da nije otrovna, jer ih godinama beru na istom mestu. Sve su to greške. Naime, ne truju se početnici, već se truju oni koji misle da znaju i postali su sigurni u sebe. U stvari, svaki detalj iz literarute treba da se složi, počev od drške, preko šešira, mesa, boje, do oblika i staništa. Ljudi uglavnom gledaju kakva je boja šešira a ona i te kako može da varira u zavisnosti od vremena. Problem je u tome što ljudi postaju lakomisleni i lako reskiraju život - objašnjava naš sagovornik.

PAZITE ŠTA JEDETE: Nekoliko slučajeva trovanja pečurkama u Ćupriji!

Foto: Gljivarsko društvo Valjevo Foto: Gljivarsko društvo Valjevo

Simptomi trovanja pečurkama, razlikuju se u zavisnosti od toga koja se vrsta konzumirala.

- Ako je osobi odmah muka i povraća, to su one najblaže pečurke. Međutim, sve što inkubacioni period duže traje, reč je o daleko opasnijim. Može proći nekoliko dana bez simptoma, ali kada se jave pada se u komu i tada je već kasno. Kod trovanja zelenom pupavkom javlja se takozvani faloidni sindrom, zbog čega i ako se osobi na Vojnomedicinskoj akademiji promeni cela krv, teško joj se spasava život - kaže Tomić.

Foto: Gljivarsko društvo Valjevo Foto: Gljivarsko društvo Valjevo

Na kraju, on dodaje da, ako neko oseti simptome trovanja, prvo treba da izazove povraćanje, a onda da se obrati lekaru. Uzorak pečuraka koji je osoba jela, takođe treba odneti lekaru.

Gljivari upozoravaju da kiše koje padaju ovih dana, veoma pogoduju rastu pečuraka. Zbog trovanja njima, već su u Opštoj bolnici u Ćuriji zbrinute dve osobe, iz Rekovca i Svilajnca.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Lj. R.)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Obilic

    21. oktobar 2015 | 23:50

    Sve su pecurke jestljive... Ne postoje ne jestljivih... Samo se neke jedu jednom a neke vise puta :)

  • Dejan

    6. avgust 2016 | 22:14

    Muhare - u knjizi koju imam navodi se da ih jedu u nekim delovima sveta a du ih vikinzi jeli pred boj kako bi dobili hrabrost. Ja sam ih jednom pojeo 8 komada, apsolutno nikakve negativne efekte nisam doživeo, ni psihičke i fizičke (ni pozitivne). Jedino što je odvratna za jelo, tera na povraćanje koliko je odvratnog ukusa.

  • Sara

    31. maj 2016 | 19:01

    Trebalo mi je za biologiju nesto o gljivama....ovde sam sve videla i naucila..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA