Ovo SRPSKO SELO strepi od sledeće KIŠE: Potresne ispovesti ovih seljaka ostaviće vas bez reči! (FOTO)

 
  • 2

Čelnici Valjeva su nemoćni da reše ovaj problem, jer u gradskoj kasi nema novca na sanaciju oko 200 klizišta, registrovanih na valjevskom području, a dodatni problem je što se otvaraju nova klizišta

Valjevsko selo Rebelj, gde su klizišta posle prošlogodišnjih majskih poplava odnela pola sela, ponovo "muku muči" sa klizištima.

A KAO DA JE BILO JUČE: Telegraf u Rebelju, selu koje su pre godinu dana razorila klizišta (FOTO)

Klizište koje je "krenulo" prošle godine sada je zahvatilo nekoliko stotina metara zemlje i ugrožava jedanaestočlano domaćinstvo Jordana Pantelića u Rebelju.

Pored kuće koje klizište ugrožava, ono preti da odnese i put Rebelj- Suvodanje, ali i zasade maline, od koje žive brojna domaćinstva u Rebelju.

Čelnici Valjeva su nemoćni da reše ovaj problem, jer u gradskoj kasi nema novca na sanaciju oko 200 klizišta, registrovanih na valjevskom području, a dodatni problem je što se otvaraju nova klizišta. Zato su sve oči uprte u državu, od koje lokalna vlast očekuje pomoć u rešavanju ovog problema.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da država trenutno pravi registar svih klizišta u Srbiji, a nakon toga će biti određeni prioriteti.

U prošlogodišnjim majskim poplavama najgore su prošli upravo žitelji planinskog sela Rebelj, gde su klizišta "progutala" nekoliko kuća, prekinula puteve i potpuno promenila konfiguraciju terena u tom selu. Pola ovog sela više ne postoji i klizišta su naterala meštene na selidbu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Najgore su prošli žitelji zaseoka Pirgići, Arsići i Pešići, gde je klizište progutalo 12 kuća. U tom zaseoku više nema života i uskoro taj deo Rebelja će ostati pust.

Miodrag Pešić kaže da je po stare dane morao da se seli i napusti svoje selo. Od tri miliona dinara, koliko je dobio od države, uspeo je da kupi kuću i plac od 20 ari u selu Popučke kod Valjeva.

U zaseoku Pirgića, Rosa Pantelić (91) ostaće jedina meštanka u tom kraju. Ova žena od države nije dobila nikakvu pomoć, iako je do njene kuće zbog klizišta moguće doći samo peške.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U drugom kraju Rebelja nove kuće dobili su mnogi meštani kojima je klizište "progutalo" domove. Iako su imali mogućnost da napuste Rebelj i kuću dobiju u Valjevo, većina njih je odlučila da ostane na selu. Među onima koji su odlučili da ne napuste Rebelj je Milica Pantelić (78), koja živi sama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Stara kuća mi je pukla skroz. Godinu dana sam bila u njoj, a da bi prezimela morala sam da rupe popunjavam papirima. Sada sam dobila novu kuću i veoma sam srećna zbog toga, a po prvi put imam i kupatilo. Ne mogu da idem iz Rebelja u ovim godinama. Valjda će me Bog pogledati da poživim još koju godinu u novoj kući- kaže ova žiteljka Rebelja.

U prošlogodišnjim majskim poplavama u Rebelju je oštećeno 20 kuća. U selu, koje je po poslednjem popisu imalo preko 200 stanovnika, ostalo je samo 80 meštana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Klizišta su, pored kuća, oštetila brojne puteve, pa se veoma teško dolazi do većine kuća u Rebelju. Žitelji kažu da kada padne prvi sneg više ne napuštaju selo, jer je do Valjeva skoro nemoguće doći u zimskim uslovima.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(S. S.)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.S

    15. oktobar 2015 | 13:26

    Pa se onda čudimo što mladi odlaze sa sela? Pa naravno da odlaze, kad država NIJE u stanju da popravi ni ono što su imali, a ne da im nešto DA. Tuga je što ova stara baka ovako živi. Ceo život se mučila i sad strepi za svoj jadni život. Ja nisam ROĐENA niti ŽIVIM na selu, ali mi je jako žao tih ljudi. Ceo život se muče, gledaju u nebo i mole Boga, da im neka kiša ili grad ne unište svu muku te godine. I ko želi takav život? Niko. Važna je briga za migrante i njihove kampove. Svako pomogne kad ima, ali mi , NEMAMO ni za svoje paćenike.

  • ГрСв

    15. oktobar 2015 | 13:19

    Ваљевска Грачаница?то акомулационо језеро?Случајност или ипак не?Како радимо,тако пролазимо.Много смо се удаљили од Бога и цркве,постали похлепни,завидни,зато и пролазимо овако.Ако се не вратимо цркви и Богу ускоро,неће нам бити спаса.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA