DS u borbi za radna mesta, SNS za platežno sposobnog kupca

 
  • 0

Božidar Ðelić i Jorgovanka Tabaković predstavili su u predizbornoj debati ekonomske programe

Funkcioneri Demokratske stranke (DS) i Srpske napredne stranke (SNS) Božidar Ðelić i Jorgovanka Tabaković predstavili su u predizbornoj debati ekonomske programe svojih stranaka.

Ðelić je u debati u organizaciji Američke privredne komore naveo da su za DS ključni borba za radna mesta, podrška malim i srednjim preduzećima i povećanje izvoza kroz jačenje industrije i poljoprivrede, a Tabakovićka da je cilj SNS-a platežno sposoban kupac.

Đelić je istakao da je potrebno obezbediti kontinuitet sistema privlačenja investicija i kao dokaz njegove uspešnosti naveo posetu Borisa Tadića sajmu tehnologije u Hanoveru i 200 potencijalnih nemačih investitora.

Ðelić je rekao da je SSP obezbedio stabilne trgovinske odnose između EU i Srbije, istakavši da je dobijanje statusa kandidata dovelo i do novog interesovanja za investiranje u Srbiju.

Govoreći o novim radnim mestima, on je rekao da pored podrške mladim generacijama treba obezbediti i onu za srednju generaciju, i da bi buduća vlada trebalo da uslovi dobijanje subvencija otvaranjem određenog broja radnih mesta za tu populaciju.

Prema njegovoj oceni, jačanje izvoza treba sprovesti uz dodatne uštede države, kako bi se obezbedila podrška izvoznicima u domenu industrije i poljoprivrede.

On je podvukao da su u industriji tri strateška sektora - automobilska industrija, gde pored fabrike Fijat, otvorene 6. aprila, postoji mogućnost za još jednu ili dve, elektronske i informatičke i telekomunikacione industrije.

- Platežno sposoban kupac je naš cilj - rekla je Tabaković, i dodala da plata zaposlenog nije trošak.

Kako je istakla, SNS se zalaže za promenu ekonomskog modela i to - razvoj privrednog, umesto uslužnog sektora, za štednju i investicije umesto prekomerne potrošnje, kao i za politiku koja će forsirati izvozni sektor, a ne uvoznički lobi.

- Osnovu našeg programa čini država, odgovorna građanima, efiksna i jeftina, a preduslov za to je potpuna nezavisnost pravnog sistema - istakla je Tabaković.

Prema njenim rečima, za razvoj ekonomije potrebna je borba protiv korupcije i zloupotrebe monopola i kartela, brže dobijanje potrebnih dozvola, preispitivanje rada i potrebe postojanja agencija, kao i davanja državnih subvencija.

- Potreban je i novi zakon o javnim nabavkama, koji je SNS već predložio, kao i reforma javnih preduzeća - zaključila je Tabaković.

(Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA