ZAGOROV TATA STIGAO U SRBIJU i otkrio tajnu veza Srba i "Duha sa sekirom"!

 
  • 15

Srbi i Italijani su se kroz istoriju borili, patili, isto kao i Zagor. I on je mnogo puta bio ranjen, zarobljen, u zatvoru, u opasnosti, ali se ponovo dizao i nastavljao dalje - tvrdi Moreno Buratini, scenarista čuvenog stripa

Moreno Buratini, glavni scenarista i urednik čuvenog strip serijala Zagor prvi put je došao u Beograd, kako bi na 13. međunarodnom salonu stripa predstavio 600. broj "Duha sa sekirom".

CRTAČI ZAGORA I MISTER NOA ZA TELEGRAF: Mnogo volimo negativce! (FOTO)

Burito je Zagora počeo da piše pre 25 godina i do sada je napisao 120 epizoda, čime je prevazišao i Serđa Bonelija (potpisivao se i kao Gvido Nolita) koji je 1961. lansirao čuvenog junaka, o čijim je pustolovinama pisao "samo" dve" decenije.

U KG dolaze crtači Zagora, Dilana Doga i Mister Noa!

- Pre nego što sam postao scenarista bavio sam se književnošću i pisao kritike stripova. Godinu dana pre ulaska u Zagorovu ekipu dobio sam priliku da radim intervju sa Serđom Bonelijem. Pitao sm ga kakva je budućnost Zagora, a on mi je kratko odgovorio: "Mračna". Smatrao je da je dao sve što se moglo dati, da su teme iscrpljene i da bi lako moglo da se desi da se strip ugasi - rekao je Buratini.

Foto: Wikipedia/Mystère Martin Foto: Wikipedia/Mystère Martin

Međutim, Zagor se ipak uspešno vratio, a novi život udahnuo mu je upravo Buratini.

- Bili smo prisutni na kioscima i to je polako oblikovalo veliki broj ljudi koji su ponovo počeli da kupuju strip. Ima još nešto, postoji zajednička crta koja povezuje italijanski i srpski narod, zbog čega je Zagor popularan kod vas. Srbi i Italijani su se kroz istoriju borili, patili, isto kao i Zagor. I on je mnogo puta bio ranjen, zarobljen, u zatvoru, u opasnosti, ali se ponovo dizao i nastavljao dalje - zaključio je Buratini.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA