PREŠEVO PRIHVATILO MIGRANTE KAO NAJROĐENIJE: Hranu i vodu izbeglicama obezbeđuju i građani i privatne firme

 
  • 9

"Nema nikakvih incidenata, jer su ih građani odlično prihvatili. Tako se vladaju i emigranti, utoliko pre što kada dođu ovde vide džamije i druga obeležja muslimanske veroispovesti", kaže za Telegraf predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa

Prihvatni centar u Preševu napustila je većina migranata koji su tu stigli u izbegličkom talasu ovog vikenda, ali se već danas očekuju novi.

GAŠIĆ I KIRBI U POSETI MIGRANTIMA U PREŠEVU: Država će učiniti sve da IZBEGLICAMA bude dobro

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže je da je u tamošnjem prihvatnom centru pomoć u hrani i higijenskim sredstvima do sada dobilo oko 60.000 ljudi koji su došli iz Azije i Afrike, preko Makedonije.

Kako je rekao, one koje Grci proslede u Makedoniju, Makedonija brzinom svetlosti šalje kod nas.

- Osim pomoći koje je obezbedila lokalna samouprava iz budžeta, svi potrebni resursi kojima grad raspolaže stavljeni su im na raspolaganje. Pomažu i Crveni krst, humaniratne organizacije, Dom zdravlja i svi građani - rekao je Mustafa.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Čim dobiju azilantske potvrde o slobodnom kretanju kroz Srbiju, oni napuštaju prihvatni centar i odlaze u Srbiju, odakle im je plan da dalje nastave ka Mađarskoj, kada im najveći problem postaje kako pronaći odgovarajući prevoz do Beograda ili Subotice.

Međutim, budući da nadležni organi dnevno mogu da obrade između 600 i 670 ovakvih zahteva, svakodnevno ostaje više stotina izbeglica koje moraju da čekaju naredni dan za izdavanje potvrde -  i tako u krug.

- Dnevno u Preševo stiže između 700 i 1.200 izbeglica, mada se neretko dešava da taj broj premaši i 2.000. - navodi Mustafa.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Zahvaljujući tome što su i sami okusili izbeglički život, stanovnici Preševa dobro su prihvatili izbeglice, sa kojima saosećaju.

- Nema nikakvih incidenata, jer su ih građani odlično prihvatili. Ruku na srce, tako se vladaju i emigranti, utoliko pre što kada dođu ovde vide džamije i druga obeležja muslimanske veroispovesti. Uprkos nedaći, u Preševu vlada prijateljska atmosfera i dobro smo organizovani - tvrdi Mustafa.

(J.B.)

Video: Sastanak Dodika sa Putinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • refko JANICAR

    25. avgust 2015 | 17:20

    To ne znaci ako vide Crkve da de mogu losije ponasat,,, ovaj lupa ko Maksim po diviziji

  • Bosanka

    25. avgust 2015 | 22:12

    Ja sam kao Bosnjakinja iz Doboja morala bjezati i ostaviti svoj dom iza sebe, tako da znam sta znaci biti izbjeglica. Mene ovdje samo brine to sto vidim mahom krsne muskarce sa djecom medju ovim izbjeglicama,a tek neka zena tu i tamo.Svi su ovo mahom vojno sposobni muskarci i pitam se da li je iko od njih islamiski dzihadist koji se krije iza svoje ili tudje djece da bi se prosvercovao u Evropu.Ljudi, mene je strah ove vrste Islama na nasim prostorima.Oni se totalno razlikuju od nasih starih bosanskih Muslimana, koji smo pospricani evropskom kulturom, a cak djelimo mnoge iste obicaje sa Srbima i Hrvatima. Ovi su nesto posebno- spremni da se raznesu bombom dok si rek'o keks. Ovo nije problem samo Srbije, vec cijelog naseg regiona, a i "gospodje Evrope".

  • Zex

    25. avgust 2015 | 21:30

    E crna Srbijo sta si docekala..tvoje izbeglice iz Hrvatske Bosne Kosova nisi sve ni do dana danasnjeg zbrinula a hoces ove iz Sirije...docice nam ovo glave zivi bili pa videli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA