MAKEDONIJA PROPUSTILA MIGRANTE, SVI KRENULI U SRBIJU: Dolaze nam puni autobusi, vozovi, kombiji...

 
  • 30

U bezgraničnom prostoru jutros ima samo stotinak migranata koji čekaju da budu propušteni, a grčki buldožeri ravnaju zemlju i skupljaju đubre

Na graničnom prelazu Bogorodica i u Ðevđeliji, gde se danima odvijala izbeglička drama, od jutros gotovo da nema izbeglica, jer su makedonske vlasti prošle noći propustile nekoliko hiljada migranata preko svoje granice i transportovali ih autobusima i vanrednim vagonima na sever ka Srbiji.

OKO 5.000 MIGRANATA KRENULO KA SRBIJI: Makedonska policija organizovala prevoz za sve izbeglice! (FOTO)

U bezgraničnom prostoru jutros ima samo stotinak migranata koji čekaju da budu propušteni, a grčki buldožeri ravnaju zemlju i skupljaju đubre, javlja reporter Tanjuga.

Na samoj graničnoj liniji s makedonske strane više nema jakih policijskih snaga, već svega dvanaestak policajaca i jedno transportno vozilo.

Međunarodnom prugom od Soluna do Skoplja, koja je proteklih dana bila blokirana, oko 10 sati je prošao prvi tertni voz.

Nedaleko od granične linije ubrzano se gradi privremeni prihvatni centar, a od jutros su podignuta i dva šatora.

Policajac, koji nije želeo da se predstavi, reporteru Tanjuga je rekao da je to učinjeno isključivo radi ubrzanijeg procesa izdavanja papira migrantima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Slična situacija je i u samoj Ðevđeđeliji, pograničnom makedonskom gradu, gde se na železničkoj stanici proteklih dana odvijala prava izbeglička drama za mesto u vozu ka Srbiji, sada je mirno i nema više ni gužve ni žamora.

Lokalni mediji spekulisu da je tokom protekle noći u Makedooniju propušteno i ka Srbiji transportovano 4.000 migranata.

Ni medijima, kako tvrde, nije jasno zašto je makedonska vlada odustala od mera nakon što je odlučila da uvede vanrednu situaciju, a zvaničnici nisu dostupni za izjave.

Navodi se i da se očekuje novi izbeglički talas, te da je makedonska vlast apelovala na zvaničnu Atinu da uvede kontrolu na svojoj strani granice.

Jasmin Redžepi, predsednik nevladine organizacije Legis, koja je ovih dana pomagala migrantima, napisao je na svojoj fejsbuk stranici da je šokiran ovom situacijom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Masovno autobusima, minibusevima, kombijima i vozovima prevoženi su do Tabanovaca! Gladni iskisli i smrznuti odvezeni su na severnu granicu. Zar je to humanist ili je neko od problema izbeglica profitirao? Sramota - napisao je Redžepi.

Inače, Ðevđelija je prošle noći bila prepuna i taksista koji su migrante do severne granice prevozili za 100 evra.

Ðevđeliju je prošle noći posetio ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov i tom prilikom rekao da se uz granicu ubrzano diže privremeni prihvatni centar kako bi se sprečio dolazak migranata direktno u taj grad.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Povodom velikog priliva migranta u Srbiju oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasivši da nema mesta za paniku:

- Srbija će i dalje biti dobar domaćin migrantima kao što se to dešavalo i u prethodnim mesecima. Mi tim ljudima pružamo prvu pomoć, lekove i sve što im je potrebno, da se odmore u prihvatnim centrima kako bi nastavili put - rekao je ministar.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    23. avgust 2015 | 12:29

    Zašto ih tim vozom ne odvezu odmah u Mađarsku? Sve ostake zemlje su im tranzitne sem naše!

  • Zevs

    23. avgust 2015 | 12:27

    Videli makedonci da ludi. Srbi vole izbeglice pa ajde da im učinimo 5000 u cugu.

  • DH

    23. avgust 2015 | 12:30

    Tesko nama!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA