NEKO VAM MALTRETIRA DETE: Evo šta možete da uradite u toj situaciji, savetuje vas advokat!

 
  • 26

U situacijama kada neko napadne vaše dete, najbolje bi bilo u tom trenutku ostati pribran i ne raditi ništa što ne biste želeli da neko uradi vašem detetu

Vršnjačko nasilje je svakodnevno prisutno i sve je više slučajeva da se deca nađu na udaru vršnjaka u školama i na ulici.

Istraživanja pokazuju da je 65 odsto u barem jednom bilo izloženo nekom obliku agresivnog ponašanja. Alarmantna statistika ukazuje na ozbiljan problem i na povećanu agresiju najmlađih.

Dok su nekada za vršnjačko nasilje bili "zaduženi" dečaci, danas je situacija drastično drugačija, pa su nasilju skloni i dečaci i devojčice.

Razlika je samo u načinu. Dečaci su skloniji fizičkom nasilju, dok devojčice više primenjuju takozvano "socijalno isključivanje"’ - nedruženje, omalovažavanje drugih, davanje pogrdnih nadimaka.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživali smo šta roditelj sme da preduzme ukoliko je svedok nasilja nad svojim detetom. Advokat Jugoslav Tintor kaže da svaki čovek ima pravo da se brani kada je u pitanju nužna smaoodbrana.

- Ako vas neko napadne bez ikakvog razloga, imate pravo da se branite, ali samoodbrana mora biti srazmerna napadu. Vrlo često dođe do prekoračenja nužne odbrane - kaže Tintor ističući da primena sile u funkciji odbrane mora da bude u granicama nužne odbrane.

Tintor je takođe istakao da svako prekoračenje nužne odbrane ulazi u sferu krivične odgovornosti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Primera radi, vaše dete se u parku potuče sa nekim detetom, u tom slučaju vi kao roditelj imate pravo da sprečite dalju tuču ili da zaštitite svode dete, ali sve mere koje preduzmete moraju biti srazmerne napadu. Takođe, to morate učiniti odmah, a nikako nakon incidenta. Ukoliko neko udari vaše dete, a vi posegnete za oružjem ili predmetom da uzvratite, u tom slučaju prekoračujete nužnu odbranu - ističe Tintor.

On je inače ukazao na to da se sistem nužne odbrane restriktivno primenjuje u Srbiji i da je na sudu veoma teško dokazati da ste reagovali u nužnoj odbrani.

Psiholog Aleksandra Janković kaže da svaki roditelj mora da zaštiti svoje dete i da spreči svaki vid nasilja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Tanka je linija između nužne odbrane i prekoračenja. To zavisi od situacije i okolnosti napada. U situacijama kada neko napadne vaše dete, najbolje bi bilo u tom trenutku ostati pribran i ne raditi tom detetu ništa što ne biste želeli da neko uradi vašem. Međutim, u tom trenutku roditelj doživi suženje svesti jer mu je tada najvažnije da dete skloni od opasnosti.- kaže Jankovićeva za Telegraf.

Ona je dodala da procena opasnosti zavisi od mnogo faktora kao i da je to individualna stvar.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(J. Tetiković)

 

 

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miyamoto musashi

    23. avgust 2015 | 11:45

    “Odbrana mora biti srazmerna napadu” ??!! Kakva glupost, kao polazna osnova naseg prava na samoodbranu. Da bi smo se odbranili, ODBRANA MORA BITI JACA OD NAPADA! To je toliko logicno I normalno. Zasto Zakon uskracuje pravo na odbranu onome ko NE SVOJOM VOLJOM biva uvucen u obracun, nego ga uslovljava nekakvom srazmerom. Ako napadac ima cekic, morate i vi imati cekic. Ako u ruci ima srafciger, morate i Vi imati srafciger. Nikako cekic iz prethodnog slucaja. Izvinite, ali gde to na ulici pise uputstvo o intezitetu sile koju smes upotrebiti ako te neki kriminalac, narko diler ili narkoman napadne metalnom stanglpom ili bezbol palicom. Gde su merni instrumenti da tu silu izmerite, kako Vas sutra razni mesetari u liku vestaka, advokata ili zaplasenih i korumpiranih birokrata, ne bi doveli u situaciju da neko ko vas je napao i ko ma 10 krivicnih prijava, pri tom nijednu do kraja procesuiranu, bude oslobodjen krivice (cuveno diskreciono pravo sudije), a Vi optuzeni za prekoracenje nuzne samoodbrane. I ko moze da izmeri stepen straha koji osetite kad Vas neko napadne ili kad napadne Vase dete. Ovaj sistem je potpuno naopak i napravljen je i usmeren protiv coveka. Pogotovo protiv pojedinca koji poseduje neku vrlinu ili vrednost. U startu ga izjednacava i stavlja u ravan sa olosem. Sitne i kvarne duse naucile su da plivaju kroz rupe u Zakonima, dok ljudi sa obrazom, dostojanstvom, imenom i nekom vrednoscu, vrlo cesto trpe nePRAVDU nashih vrlih Zakona (prepisanih ali ne do kraja iz EU), da ne govorim i pravicnosti onih koji Zakone sprovode. S postovanjem,

  • Sasa

    23. avgust 2015 | 11:59

    Ma samarcina iz raja izasla,kidam glavu za to kakav zakon u pm

  • Pod hitno

    23. avgust 2015 | 15:27

    Uvesti opet zakon u kom ce samar i vaspitna mera moci opet biti primenjvana norma nad nekontrolisnim i neposlusnim maloletnim lice.Zatim opet vratiti kazneno popravne ustanove za maloletnike.Zatim kao u nekim zemljama da ih ne navodim uvesti isti zakon da maloletna lica nemaju sta da traze sama na ulici posle 22 casa sem ako nisu u pristustvu roditelja.Pa uvesti pojacane mere i ostriji i stroziji zakon za posedovanje i ne dozovljeno nosenje hladnog oruzja i svakog drugog ostrog predmeta koji se moze primeniti u takvu svrhu(palice,stangle,lanci,srafcigeri itd),uz pretnju stroge kazne zatvora pa cak i za maloletnike u tom slucaju kazneno popravnog doma i novcane kazne za roditelje pritome svemu.Pojacane kontrole takve dece od strane socijalih sluzbi.Redovno legitimisanje i provera takvih lica strane pripadnika ministarstva unutrasnjih poslova.I kada to drzava bude uvela i donela takav zakon onda ce da bude opet red u kuci.Zna se da se to sve moze i zna se da drzava to moze i zato narod i javno mnjenje da izvrsi pritisak na drzavu da se takvi zakoni donesu.U svakom slucaju moze da se napravi i peticija od strane gradjana i da se skupe potpisi po svi gradovima Srbije i da se poslje u vladu i u sva odgovorna ministarstva i da se to zahteva od drzave uz konstantni pritisak gradjana i javnog mnjenje ako ste voljni i imate zelju mozete da promenite situaciju i da uradite vise nesto za svoju zemlju svi zajedno.Napravite javnu peticiju,skupite potpise gradjana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA