KRAJ JEDNE ERE KOJU SMO VOLELI: TOZ olovke odlaze u zaborav! (FOTO)

 
  • 7

Radnici su šokirani ovakvim ishodom i teško prihvataju da je ovo kraj firme u kojoj su celog života radili

Fabrika olovaka TOZ Penkala, osnovana 1937. godine, završila je u stečaju. Odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu 16. jula firma je poslata u stečaj, zbog nemogućnosti plaćanja duga od 1,2 miliona kuna.

NIKO NEĆE DA IH KUPI: Evo koje firme u Srbiji idu u stečaj!

Poverioci bi trebalo da se u stečaju namire u celosti, a deo novca mogli bi da dobiju i deoničari, jer firma ima 60.000 kvadratnih metara u Opštini Gornje Vrapče koje je pogodno za stambeno-poslovnu izgradnju, a čija vrednost višestruko premašuje visinu dugova.

Direktor firme Tihomir Lalić izjavio je za Poslovni dnevnik da je tokom proleća došao u probleme zbog obaveza dogovorenih u predstečajnoj nagodbi. Prva rata od dva miliona kuna za obaveze iz predstečajne nagodbe dospela je 31. decembra, a firma nije uspela da isplati sve poverioce u punom iznosu.

Takođe, došlo je i do problema s inostranim partnerom, kojem je TOZ izložen u sezoni zima-proleće, kad nema posla na domaćem tržištu.

Foto: toz-penkala.hr Foto: toz-penkala.hr

Radi se o dugogodišnjem kupcu grafitnih mina za tendere u Turskoj, koji se orijentisao na istočno tržište ostavivši TOZ bez velike poluge likvidnosti, pa im je ukupno nedostajalo 900 hiljada kuna.

Radnici, od kojih su mnogi u TOZ-u odradili celi radni vek, šokirani su ovakvim ishodom i teško prihvataju da je ovo kraj firme u kojoj su celog života radili.

Ipak, Lalić tvrdi da je firma tokom celog razdoblja blokade uredno isplaćivala plate, tako da u trenutku pokretanja stečaja nisu imali dugove prema radnicima.

Inače, u finansijskom izveštaju koji je 30. jula prošle godine predan Zagrebačkoj burzi, TOZ Penkala navodi da su se odlučili da nabave žirafu kako bi nabavili dodatna sredstva za nastavak poslovanja.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: index.hr)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA