Otvorena izložba "Tesla u Beogradu 1892. godine" (FOTO)

 
  • 0

U okviru manifestacije "Tesla dani", u organizaciji Istorijskog arhiva i pod pokroviteljstvom opštine Negotin, u holu zgrade opštine Negotin otvorena je izložba pod nazivom "Tesla u Beogradu 1892. godine" iz postavke Muzeja Nikole Tesle iz Beograda.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Autor izložbe je Bratislav Stojiljković, a izložbu su otvorili Tatjana Panić, član Opštinskog veća opštine Negotin zadužena za kulturu i turizam, Vladimir Jelenković, pomoćnik direktora Muzeja Nikole Tesle i Nenad Vojinović, v.d. direktora Istorijskog arhiva Negotin.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs
Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

„Izuzetno je zadovoljstvo da na inicijativu opštine Negotin i Istorijskog arhiva otvaramo ovu izložbu u Negotinu i to upravo na današnji dan kada je pre 159 godina rođen naš genijalni naučnik i pronalazač Nikola Tesla. Ovo je izložba koja je samo jedna od velikog broja izložbi koje su gostovale u preko 150 izložbenih postavki u više od 20 zemalja širom sveta,na četiri kontinenta od Australije do Kanade, SAD-a, Kine i velikog broja evropskih zemalja, gde je Muzej Nikole Tesle želeo da pokaže koliko je Tesla ustvari značajan za promenu tehnološkog doba čitavog čovečanstva. Čovek koji je utro put i postavio osnovu druge industrijske revolucije svojim pronalascima, kakav je bio indukcioni motor ili način proizvodnje, prenosa i razvođenja električne energije. Upravo smo u srcu regiona gde se nalaze naše najveće hidro elektrane Đerdap 1 i Đerdap 2 i gde je ustvari Tesla sa svojim velikim prijateljem i rodonačelnikom elektrifikacije u Srbiji, Đorđem Stanojevićem, u suštini utro put i zahvaljujućima njima Srbija je početkom 20. veka bila prva evropska zemlja, koja je samo četiri godine posle izgradnje hidrocentrale na Nijagari počela da radi na uvođenju neizmeničnih struja koje će u tom i u današnjem veku obezbediti električnu energiju i na najudaljenijim mestima sveta. Veliko mi je zadovoljstvo da baš 10. jula otvaramo jednu od nekoliko izložbi koje se otvaraju širom Srbije kojima ćemo pokazati veličinu Tesle i steći uvid zašto je Tesla postao prava ikona koja se slavi širom planete i koji je obeležio ne samo 20. već i 21. vek, vek bežičnih tehnologija i telekomunikacije“ – istakao je Vladimir Jelenković između ostalog u svom obraćanju prilikom otvaranja izložbe.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Tatjana Panić, koja je u Opštinskom veću opštine Negotin zadužena za kulturu i turizam, zahvalila se u ime lokalne samouprave Muzeju Nikole Tesle i Vladimiru Jelenkoviću, što su omogućili Negotincima da vide ovakvu izložbu.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

„Opština Negotin i ove godine učestvuje u manifestaciji Tesla dani, koju organizuje klaster Putevi kulture. Naša opština je prijatelj ovog projekta koji je počeo prošle godine, a iduće godine će se završiti na jedan lep način, s obzirom da ćemo obeležiti 160 godina od rođenja NikoleTesle tokom celog jula. S obzirom da se nalazimo na putevima Nikole Tesle, tokom ove nedelje organizovali smo nekoliko obilaska HE Đerdap 2, za posetioce je otvorena spomen soba Đorđa Stanojevića u zgradi Elektrodistribucije i za kraj otvaramo ovu izložbu koja je neka vrsta privilegije za Negotin, s obzirom da u okviru izložbe, koja govori o jedinom Teslinom dolasku u Beograd, možemo da vidimo i dva znamenita Negotinca, Đorđa Stanojevića, čoveka koji je bio Teslin prijatelj i koji je osvetlio Srbiju i Jovana Miškovića, akademika i generala“ – rekla je Tatjana Panić.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Izložba „Tesla u Beogradu 1892. Godine“ posvećena je kratkom i jedinom boravku Nikole Tesle u prestonici Srbije 1892. godine. Rekonstruisani su svi detalji ove Tesline posete, koja će značajno uticati na odluku Srbije da početkom XX veka započne izgradnju hidroelektrana zasnovanih na Teslinim polifaznim naizmeničnim strujama i postane jedna od prvih evropskih zemalja koja će krenuti u modernizaciju svog elektroenergetskog sistema.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Početkom 1892. godine Nikola Tesla, slavni naučnik i pronalazač, ponovo dolazi u Evropu da rezultate svojih istraživanja predstavi naučnicima Velike Britanije i Francuske. Uspeh koji je postigao predavanjima u Londonu i Parizu prenela je sva ondašnja štampa.

Nakon posete Lici, Zagrebu i Budimpešti, na poziv delegacije beogradske opštine i Inženjerskog udruženja, na čelu sa Đorđem Stanojevićem, Tesla dolazi u Beograd, prestonicu Kraljevine Srbije, 1. juna (20. maja po starom kalendaru) 1892. godine. Dolazak je izazvao interesovanje stručne javnosti i velikog broja Beograđana koji su želeli da vide i upoznaju slavnog naučnika, Srbina poreklom, koji je u dalekom svetu stekao svetsko ime.

Nikola Tesla je primljen uz najviše počasti kod njegovog veličanstva Aleksandra I i kraljevskih namesnika i ministara. Ukazom kraljevskih namesnika, na predlog Andre Nikolića, ministra prosvete i crkvenih poslova, Tesla je odlikovan ordenom sv. Save II stepena. Orden je jedno od prvih odlikovanja koje je Tesla dobio za svoj naučni rad.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Tesla je posetio Narodni muzej i Veliku školu, gde je održao predavanje o svojim najnovijim istraživanjima i pronalascima o kojima je četiri meseca ranije govorio u Londonu i Parizu. Upoznao se s najnovijim pronalaskom Ljubomira Klerića, profesora Velike škole (pisaćom mašinom polipantografom). Tokom posete razgledao je znamenitosti Beograda i obišao Kalemegdan. Na Smutekovcu, kraj Vajfertove pivare, Tesli u čast priređen je veliki banket.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Jovan Jovanović Zmaj je, pored drugih govornika, pozdravio Teslu pesmom dobrodošlice, čitajući prvi put u životu sopstvene stihove.

Poseta Beogradu bila je srdačna i prijateljska, jer su Beograđani mogli da pozdrave slavnog naučnika koji je svojim radom stekao svetsku slavu.

Po povratku u Ameriku nastavlja sa uspehom svoj naučni i pronalazački rad. Do ponovne posete Beogradu nije došlo, uprkos nadama i najavama.

Izložba "Tesla u Beogradu 1892. godine” moći će da se pogleda do kraja jula.

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA