Usled umora pilot pomislio da je planeta Venera avion! (VIDEO)

 
  • 0

Tokom noćnog leta iz Toronta za Cirih pilot srušio avion kako bi izbegao sudar. Povređeno šesnaest putnika i članova posade

Pilot Air Kanada je usled umora pomislio da je planeta Venera avion i srušio se u Atlantik kako bi izbegao sudar. Izveštaj o nesreći koja se dogodila u januaru 2011.godine navodi da je prvi oficir mislio da direktno naleće na jedan američki avion, koji nije ni postojao. U udesu je povređeno 14 putnika i nekoliko članova posade.

Odbor za bezbednost u istrazi o ovom slučaju navodi da usled pospanosti predstave i svesnost su iskrivljene i umanjene.

Džon Li, glavni istražitelj na slučaju kaže da incident pokazuje probleme koje posade imaju usled neispavanosti i da ova pojava pokazuje koliki je izazov kontrole umora u pilotskoj kabini.

Incident se dogodio po noći, na letu Boinga 767, dvomotornog putničkog aviona koji je leteo iz Toronta za Cirih u Švajcarskoj sa 95 putnika i 8 članova posade. Pilot se upravo probudio dezorijentisan kada je od kopilota saznao da teretni američki avion ide u susret njima.

Prvi oficir je pogrešno video planetu Veneru kao avion, ali je kapetan upozoravao da je meta na 12 sati tačno spred njih, 1000 stopa ispod, potom je reagovao kako bi izbegao sudar.

Avion je propadao za oko 400 stopa pre nego je kapetan preuzeo kontrolu. Sedmoro ljudi je završilo na bolničkom lečenju. U toku incidenta niko nije bio vezan, iako je znak za vezivanje bio na snazi.

Odbor za bezbednost nije u potpunosti razumeo rizik umora tokom noćnih letova. Prvi oficir, koji kod kuće nije moga da se naspava jer su ga deca uznemiravala, zaspao je 75, a ne 40 minuta koliko je dozvoljeno prema avio-propisima, i usled toga bio prilično dezorijentisan.

U izveštaju naglašavaju da je za kanadske avio-kompanije još jedan dodatni problem produženo radno vreme.

Air Kanada je izrazila žaljenje zbog povrede putnika i navela da su preduzete mere kao bi piloti pratili pravila za dremanje tokom letova, kao i za povećanje svesnosti posade o riziku od umora i popanosti.

Asocijacija kanadskih pilota tražila je da kada se radi o noćnim letovima vlasti utvrde maksimalni broj sati koji piloti mogu raditi.

Kanadski propisi su poslednji put menjani 1996. godine, kada je broj sati smanjen sa 15 na 14.

Trenutni propisi ne prave razliku između različitih doba dana u kojima se izvode letovi i navodi da Air Kanada koristi dva pilota, dok u istoj situaciji amerikanci imaju trojicu.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA