SA MINERIMA U BORSKOM RUDNIKU NA PLUS 40 STEPENI: Uz duže pauze i mineralnu vodu lakše gutaju rudarski hleb (FOTO)

 
  • 0

Tropski talas koji je zapljusnuo celu Srbiju nije mimoišao ni široke "bulevare" najvećeg rudnika RTB-a Bor, a rudari nam rekoše da je već u 11 sati temepratura u hladu bila 35 stepeni Celzijusa! Sparno i vruće kao u sauni

U nameri da saznamo da li se rudari na površinskom kopu "Veliki Krivelj"u Boru kupaju u znoju od rada ili od žege, obreli smo se danas u "središtu priče".

IDE K'O ALVA: Velika potražnja za plavim kamenom iz RTB-a Bor! (FOTO)

Tropski talas koji je zapljusnuo celu Srbiju nije mimoišao ni široke "bulevare" najvećeg rudnika RTB-a Bor, a rudari nam rekoše da je već u 11 sati temepratura u hladu bila 35 stepeni Celzijusa! Sparno i vruće kao u sauni.

Sa vrućinom i ekstremno visokim temepraturama bore se kako znaju i umeju, ali i kako propisi nalažu. Kad sunce baš "zapeče", kako kažu, sklone se malo u hlad, a mnogo im znači i to što direktno na radilišta stiže hladna voda. Podelu paketa mineralne zatekli smo kod minera i palilaca.

U svim basenskim pogonima primenjene su organizacione, tehničke i zdravstvene mere.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Organizovan je rad u tri smene, povećali smo broj i trajanje pauza i obezbedili dovoljne količine rashlađene vode - potvrđuje sliku koju smo zatekli Vladimir Dimitrijević, referent bezbednosti i zaštite na radu.

On ističe i redovno održavanje rudničkih puteva koje cisterne svakoga dana "okupaju" sa oko 300 kubika tehničke vode da bi se slegla prašina koju za sobom ostavljaju teški kamioni. 

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Putevi se dobro održavaju jer su cisterne non-stop na terenu, pa uspevaju da rasteraju oblake prašine i koliko-toliko osveže kop, a i zaštite obližnje selo od nje. Takođe, pojačali smo i osmatranje okolnih šuma i ostalih zelenih površina, a cisterne su tu da odmah priskoče gašenju početnog požara - kaže Dimitrijević.

Poslovođa čete minera na kriveljskom kopu Goran Petrović zadovoljan je što je toga dana, kako je čuo, hladna mineralna voda najpre stigla do njih. Ne spori činjenicu da su mineri i palioci fela koja je jedina direktno izložena suncu i visokim temperaturama, ali kaže da posao zbog toga ne trpi.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

-Rudarski "hleb sa sedam kora" ionako se teško vari, ali lakše se "proguta" uz dobru organizaciju, duže pauze i dovoljno tečnosti.

Bageristu Ivana Šerbanovića zatekli smo na etaži ispod one koju su palioci pripremali za miniranje. Izašao je iz kabine svež i nasmejan.

- Napolju jeste 40 u plusu, ali moja kabina je klimatizovana, pa mi posao ne pada teško. Čim vrućine zapeku, ja erkondišn podesim na „proleće“ i nema problema. Klima je spas – reče nam Ivan.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Najtopliji mesec u godini nije, izgleda, prevelika prepreka ni za učinke "kopovaca" jer je, kako nam je potvrdio upravnik Milan Delić, u julu planirano otkopavanje 900.000 tona rude.

– Visoke temerature neće "spržiti" plan za jul jer ćemo sigurno dati tih 900 hiljada tona rude, a bakra će biti čak i malo više od zacrtanih 2.095 tona jer je sadržaj ovog meseca malo bolji od očekivanog – siguran je Delić.

Da bi se koliko-toliko ublažile posledice sunca koje nemilice prži i tropskih temperatura, danas je i metalurzima podeljeno 1.500 litara mineralne vode.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Ne samo da se utoli žeđ, kako nam je rekao Branislav Živanović, koordinator za bezbednost i zdravlje na radu u Topionici i rafinaciji, već i da se nadoknade razni oligoelementi neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Skoro 500 litara mineralne vode otišlo je u ruke, tačnije u usta topioničara. Pitamo ih koliko sve to pomaže kada oni, s obzirom na temperature u topionici, skoro i ne primećuju da li je napolju leto ili zima.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Odgovorio nam je Zoran Spasojević, livac anodnog bakra, koji ovde radi već 32 godine. Priznaje da je leti, ipak, mnogo toplije i teže. - Bakar je u tečnom stanju (temperature 1.000-1.200 stepeni Celzijusovih).

Pored agregata je sigurno 60-70 stepeni. U livnoj kabini nepodnošljivo i zagušljivo. Ali, mora da se izdrži, nema gde. Vreme čini svoje, navikli smo.

(D. V.)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA