POP ILI MATIČAR? SVEJEDNO! Srbi će konačno moći da biraju gde će se VENČATI. Evo i šta će im to omogućiti

 
  • 17

Više nećemo morati da se venčavamo i u crkvi i kod matičara, već će to Srbi moći da biraju

Više nećemo morati da se venčavamo i u crkvi i kod matičara, već će to Srbi moći da biraju, piše u Prednacrtu građanskog zakonika koji se nalazi u javnoj raspravi!

- Crkveni i građanski brak imaće istu težinu ukoliko se usvoji Prednacrt građanskog zakonika i ovo izjednačavanje postalo bi tako pravo vidljivo - kaže za "Naše novine" državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave Gordana Stamenić.

- Po važećem zakonu država priznaje samo onaj brak koji je sklopljen u opštini pred državnim organom, dok supružnici koji su se venčali samo u crkvi nemaju nikakva prava ni obaveze pred sudom. Odnosno njihv brak je potpuno nevažeći i tretira se kao vanbračna zajednica. Ovim predlogom upravo želimo da postignemo da se više ne moraju zakazivati dve ceremonije i da je dovoljno da se bračni drugovi venčaju na jednom mestu - kaže ona.

Foto-ilustracija: Foter/Mc Knoell Foto-ilustracija: Foter/Mc Knoell

Prema njenim rečima, ipak ovo neće biti izvodljivo, jer da bi se ovaj zakon usvojio, biće potrebno i menjati Ustav Srbije, jer on ne priznaje crkveni brak.

Ona takođe navodi da bi država tada morala sa svakom crkvom ili drugom verskom zajednicom morala da zaključi svojevrsne ugovore kojima bi se sve regulisalo, budući da je na primer muslimanima dozvoljena poligamija.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Truli

    6. jul 2015 | 08:07

    I trrba crkveni brak da bude isto kao gradjanski. Cak crkveni treba da bude jaci. I obavezan , a ovaj gradjanski da bude tek onako .

  • Hmm

    6. jul 2015 | 08:27

    U jednoj Srbiji nepriznaju crkveni brak dok vencanja u srpskim crkvama npr u australiji isti priznat

  • M.M

    6. jul 2015 | 11:24

    Pravi vernici i pravi srbi vecace se u Crkvi. A satanisti samo u opstini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA