DRAMA: Danima u komi sa mrtvom bebom u stomaku

 
  • 14

Trudnici N. A. najpre krenuo pesak iz bubrega, a zatim dobila moždani udar. Srce ploda prestalo da kuca. Najverovatnije je došlo do greške lekara

Lekari kragujevačkog kliničkog centra već sedam dana bore se za život trudnice N. A. iz Jagodine koja je doživela moždani udar, posle čega je plod preminuo, a ona ostala u komi. Lekari kliničkih centara iz Jagodine i Kragujevca prebacuju odgovornost jedni na druge.

N. A. je, kako je za dnevni list "Press" ispričala njena bliska rođaka, u petak 6. aprila otišla u jagodinsku bolnicu zbog nesnosne glavobolje, od koje joj je bilo muka, a boleo ju je i stomak.

- Vratila se kući i rekla nam da su joj lekari objasnili da joj je krenuo pesak iz bubrega. Bilo joj je vrlo loše. Imala je visok krvni pritisak. Takođe, bila je sva ubledela, pa smo pozvali telefonom ginekologa i pitali ga šta da radimo. Rekao nam je da je odmah vratimo u bolnicu, što smo i uradili. Već oko 23 časa odvezli su je u Kragujevac. Od tada je u komi. Saznali smo da u sanitetu, navodno, nije bilo kiseonika - rekla je rođaka trudnice.

U međuvremenu, srce ploda u stomaku nesrećne devojke prestalo je da kuca, a lekari odeljenjea naurohirugije Urgentnog centra KC "Kragujevac" u velikoj su dilemi kako da reaguju. Operacija bi mogla da ima fatalan ishod za N. A, a sa druge strane, i ostavljanje mrtvog ploda moglo bi da dovede do sepse i fatalnih posledica.

Lekari se svađaju ko je kriv

Paralelno sa borbom za život mlade žene odigrava se još jedna borba, u kojoj treba da se utvrdi da li je i ko od lekara pogrešio. Porodica nesrećne devojke tvrdi da su njoj u jagodinskoj bolnici, kada se prvi put požalila na nesnosnu glavobolju, mučninu i bolove u stomaku, rekli da joj je krenuo pesak iz bubrega i vratili je kući.

U kragujevačkom KC-u lekari nisu hteli da komentarišu detalje ovog slučaja, objašnjavajući da to nije etički ispravno zbog pacijenta i porodice.

Sa druge strane, direktor jagodinske bolnice dr Darko Miletić tvrdi da devojka prošlog petka nije dva puta dolazila u tu ustanovu, već samo jednom, oko 17 časova. Tada su joj, kaže on, konstatovani bubrežni bolovi zbog izbacivanja peska.

- Ostavili smo je na odeljenju. Oko 23 sata imala je epileptični napad. Dali smo joj terapiju, posle koje je ona, što je neobično u tim slučajevima, ubrzo bila budna i svesna. Malo potom, međutim, počela je da povraća, pa je klinička slika moždanog udara bila jasna. Pošto mi u Jagodini nismo dijagnostički pokriveni, u pratnji ginekologa i anesteziologa sanitetom smo je poslali u KC "Kragujevac", u koji je stigla dva sata posle prvih simptoma - objašnjava za "Press" dr Miletić.

On tvrdi da nije istina da u sanitetu nije bilo kiseonika i odbacuje mogućnost lekarske greške jagodinskih lekara.

- Već sutradan, od porodice sam dobio informacije da su im lekari iz Kragujevca rekli da ona nije imala dovoljno krvi u mozgu i da u sanitetu nije bilo kiseonika. Za vreme puta u Kragujevac konstantno je praćena količina kiseonika u krvi i naravno da ga je bilo u sanitetu. Greška ne postoji. Ne znam zbog čega su kragujevački lekari to rekli porodici, ali sam se obratio MUP-u i tražio da se utvrdi ko je plasirao te informacije - kaže dr Miletić.

Dok se lekari bore za život mlade žene, ali i prebacuju odgovornost jedni na druge, porodica N. A. je neutešna, jer ona još uvek leži u komi.

(M. S. / Press)

Video: Sin glumačke legende najavio snimanje: Uskoro film o Bati Živojinoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mita Arsic

    14. april 2012 | 03:24

    KO JE KRIV ZA SMRT NATALIJE ARSIC I NJENE BEBE???? Natalija Arsic (23.god. iz Jagodine)trudnica,majka trogodisnje devojcice, PREMINULA JE U PETAK U 22H Nebrigom lekara njeno stanje nije praceno i nije joj na vreme pruzena adekvatna pomoc zbog cega je usledio izliv krvi na mozak, duboka koma,svi organi su prestali da rade,i umrla je posle sedmodnevne borbe sa bebom u stomaku. POZIVAMO NA MIRAN PROTEST ISPRED BOLNICE U JAGODINI U NEDELJU U 17h .Pozivamo sve majke koje su imale iste i slicne probleme a i DA ZAUSTAVIMO DALJE UMIRANJE BEBA I TRUDNICA. DOCICE SVE TELEVIZIJE IZ SRBIJE I SVE NOVINSKKE KUCE

  • suncica

    14. april 2012 | 22:16

    Ma sta ti Slavice znas naravno da niko nece da obrati paznju na gramatickim greskama u takvoj situaciji,treba da te je sramota...nemogu da verujem da postoje tako zli i pokvareni ljudi naravno da cemo da protestvujemo,da se ovo konacno okonca vec jednom.Doktori u Jagodini su nula znam iz licnog iskustva i nedao bog nikome da padne u njihovim rukama...zalosno je ovo sto se desilo Nataliji i potrudicemo se svim silama da za to neko odgovara i da sprecimo dalji rad takvih lekara...

  • Slavica

    14. april 2012 | 14:37

    NE MOGU DA VERUJEM KAKVA SVE BAGRA DAJE SEBI ZA PRAVO DA OPTUŽUJE LEKARE KOJI SVE ČINE DA SAČUVAJU ŽIVOTE! SVAKA BUDALA KOJA PROČITA NEŠTO UMISLI KAKO IMA UVID U CELU SITUACIJU I PROZIVA POŠTENE LJUDE KOJI RADE SVOJ POSAO SAVESNO. PO FEJSBUKU KRUŽE STATUSI O NEKOJ NEBRIZI, PROTESTIMA, A NIKO SE NIJE ZAPITAO ŠTA JE PROUZROKOVALO IZLIV KRVI NA MOZAK, DA LI JU JE NEKO MOŽDA TUKAO, MALTRETIRAO I KO JE ZAPOČEO CELU PRIČU O NESAVESNIM LEKARIMA, MOŽDA NEKO NJOJ BLIZAK? ZNAM IZ POUZDANIH IZVORA O ČEMU SE RADI. NA KRJAU KRAJEVA, AKO ĆETE DA ŠIRITE LAŽNE PRIČE MAKAR NEKA BUDE GRAMATIČKI ISPRAVNO, 'DOĆI ĆE' SE PIŠE ODVOJENO. PRIMITIVNE LI ZEMLJE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA