SPREMA SE NAJVEĆI BANKROT DRŽAVE U SVETSKOJ ISTORIJI: Grčku očekuje propast!

 
  • 4

Dovoljno je da prođe mesec dana pre nego što MMF proglasi zvanični bankrot države koja nije uspela da isplati dospele obaveze

Grčkoj se sprema najveći državni bankrot u svetskoj istoriji, a pre tri godine je tehničkim bankrotom već nadmašila Argentinu. Stručnjaci upozoravaju na sve ozbiljniju situaciju u ovoj zemlji.

CIPRAS UCENIO GRKE: Ako pristanete na mere štednje, dajem ostavku!

Ako Grčka danas ne isplati 1,6 milijardi evra MMF-u, to bi moglo da je odvede do ukupnog duga od 323 milijarde evra, što bi predstavljalo najveći bankrot jedne države ikada. Atina je 2012. godine proglasila tehnički bankrot, a tada su joj pomogli partneri iz evrozone. Međutim, britanski stručnjaci ocenjuju da se to se ovog puta verovatno neće desiti.

STOP PLJAČKI GRČKE! Oko 20.000 demonstranata na ulicama Atine i Soluna (FOTO)

Šanse da Grčka do ponoći isplati ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu gotovo su ravne nuli, što znači da bi ta država vrlo brzo mogla da se suoči sa stečajem. Obično prođe mesec dana pre nego što MMF proglasi zvanični bankrot države koja nije uspela da isplati dospele obaveze.

HAOS U GRČKOJ: Prazne police u prodavnicama, beskonačni redovi ispred bankomata!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Država ne može da bankrotira u bukvalnom smislu te reči, ali može da proglasi platnu nesposobnost, odnosno nemogućnost da podmiruje svoje finansijske obaveze. To znači da ta država više ne može da dobija nove kredite na finansijskim tržištima, niti da otplaćuje kredite i kamate koji dospevaju na naplatu.

Južnoameričke zemlje su zapale u finansijske probleme krajem prošle godine, a pomoć su im pružili MMF i američke banke u obliku finansijskih paketa. Međutim, Grčka je već iskoristila tu mogućnost.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Od polovine 19. veka do danas, platnu nesposobnost je proglasilo oko 200 država, što je, između ostalog, uticalo na snižavanje životnog standarda, slabljenje valute i porast nezaposlenosti.

U gotovo svim tim slučajevima, dolazeći bankrot mogao je da se nasluti na osnovu visokog udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i slabe prognoze srednjeročnog privrednog rasta.

Udeo javnog duga Grčke u BDP-u iznosi oko 160 odsto, dok bi prema kriterijumima iz Mastrihta trebalo da iznosi 60 odsto.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    30. jun 2015 | 16:26

    E ovo vi je Evropa i MMF.....!!!!!

  • Republika Srpska

    30. jun 2015 | 17:59

    Ovaj virus tek kreće Evropom . Samo će se spasiti ko nije u toj mašini zla

  • Mila...3 objavi

    30. jun 2015 | 16:32

    Ma , briga me kako je bilo nama? Jer nas neko pitao sta imamo i sta nemamo u rafovima! Jer smo gladni ili zedni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA