CIPRAS PRELOMIO: Referendum o budućnosti Grčke 5. jula!

 
  • 22

Ukoliko Grci glasaju protiv predloga međunarodnih kreditora, Grčka će najverovatnije izaći iz evrozone

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je Grke da se 5. jula na referendumu izjasne o tome da li Grčka treba da prihvati ili odbaci predlog međunarodnih kreditora, prenose agencije.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je nedugo posle sednice vlade u Atini, na kojoj se u petak raspravljalo o ponudi poverilaca. Parlament će se o ovom predlogu izjasniti u subotu, tačno u podne, javila je grčka televizija Skaj. Za potvrdu Ciprasove odluke potreban je 151 glas, odnosno manje od većine koju predvodi premijer.

"Ovi predlozi, kojima se krši evropsko pravo i osnovno pravo na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da namera nekih od partnera i institucija nije bila - održiv sporazum za sve strane, već možda ponižavanje celog jednog naroda", rekao je Cipras u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, navodi Rojters.

Cipras je ovo rekao samo nekoliko sati po povratku iz Brisela gde su evropski i kreditori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Grčkoj ponudili sporazum koji je grčka Vlada odbacila kao neodgovarajući. "Dužni smo da odgovorimo na ultimatum izražavajući suverenu volju naroda", naglasio je Cipras. Zvanična Atina će zbog održavanja referenduma na nekoliko dana zatražiti produženje roka za vraćanje duga koji ističe 30. juna. Na referendumu će Grci odlučiti da li će prihvatiti uslove koje nude kreditori - MMF, EU i Evropska centralna banka.

Ukoliko Grci glasaju protiv predloga, Grčka će najverovatnije izaći iz evrozone, prenosi BiBiSi. Prema predlogu kreditora, čiji su delovi juče procurili u javnost, poverioci su predložili Grčkoj produžetak od pet meseci finansijske pomoci u okviru kojeg paket pomoci od 12 milijardi evra koji bi bio isplaćen u cetiri dela, do novembra.

Grčka vlada je potvrdila detalje tog dokumenta navodeći da predlog predviđa hitnu isplatu 1,8 milijardi evra, uz mere koje bi odobrila skupština, kako bi država izbegla bankrot u utorak, 30. juna, kada treba da plati ratu duga MMF-u od 1,5 milijardi evra. Ostatak od 12 milijardi evra bi se isplaćivao zavisno od sprovođenja reformi u Grčkoj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole

    27. jun 2015 | 12:48

    Poslednjih nedelju dana pregovori Ciprasa sa MMf-om i EU ticali su smanjenja troškova u iznosu 1 procenta BDP Grčke! Grci su prihvatili da taj 1 odsto smanje na račun smanjivanjanja vojnog budžeta koji iznosi 2 odsto na godišnjem nivou i to je jedina istina!!! Ali su svetski moćnici ucenjivali Ciprasa da se vojni budžet ne dira nego da se smanje penzije i plate. Zašto? Zato što je Grčka godinama druga zemlja (iza USA) po uplatama u zajedničku kasu NATO. I zato što je Grčka skoro dve decenije najveći kupac nemačkog oružja na planeti. Znam da mnogi Srbi to neće shvatiti jer im je nepojmljivo da jedna mala Grča ima 155 borbenih aviona F-16, 45 aviona čiji su resursi na izmaku tipa Miraž 2000, kao i dva Avaksa. Što se tiče mornarice, Grci su prvi kupili "nevidljive" fregate od Nemačke. Postavlja se sasvim logično pitanje - šta će Grčkoj toliko moćna armija??? To je Cipras poslednjih meseci konstantno pitao strane kreditore i političare ali odgovor nije dobio. Sada će odgovor dobiti na referendumu. Dakle, nema prostora za bilo kakve seljačke špekulacije da je Grča odbila da vraća dugove i da smanjuje potrošnju - samo je odbila da više puni zajedničku kasu NATO.

  • Neso

    27. jun 2015 | 09:51

    To SRBINE ne popustaj

  • Da nije vec malo previse ocigledno

    27. jun 2015 | 12:07

    Malo je postalo simptomaticno to maltretiranje samo pravolavnih zemlaja ili ja to dobro ne vidim.Uvek je bilo gazenje Srba,nestabilnost u Makedoniji koju su naselili albanci koja je linija razdvajanja Grcke i Srbije.E sada su dosli im Grci na redu za maltretiranje i ponizavanje.Oko Rusije stezu obruc postavljajuci nuklearne bojeve projektile na njihove granice prave im gluposti na granicama Ukraina je dovoljan primer koju su nagovarali da udje u nato nebi li posavili nuklearne projektile na samu njihovu granicu.Jedino od pravoslavaca ne diraju Bugare i Rumune jer su im oni poslusnici za sada.Neka mi neko navede i jednu samo jednu pravolavnu zemlju koja zivi ekonomski lepo i da lepo saradjuje za zapadom i da je od toga prosperirala i da je niko nedira i ne maltretira sem ove dve navedene sto su im sluge bukvalno i sto im zapad diktira kako ce da disu a jos pritome zive nista bolje nego sto su i ranjie samo imaju zapadne gospodare.Simptomaticno je da EU sa Nemackom na celu maltretira bas samo ali samo one zemlje koje za vreme drugog svetskog rata nisu bili kvinslinske zemlje i koje su ratovale protiv nemacke bas samo te zemlje.A bas zemlje koje su bile fasitsticke i koje su bile na strani nemaca su zasticene i nagradjene da ih ne navodim svi znaju ko su te zemlje i narodi.Poljsku ne diraju jer nevole Ruse i trebaju im kao stiti od Rusije.Tako mi se cini politicka slika evropske unije danas...Toliko je ocigledno da bi i slepac progledao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA