Srbi danas slave GRKA koji je samo jednom video BEOGRAD - kad su ga TURCI ZADAVILI! (FOTO)

 
  • 4

Pogubljen je u kuli Nebojša u Beogradu, a ostaće upamćen po rečenici: "Bolje je živeti jedan sat kao slobodan, nego četrdeset godina biti rob". Da li znate o kome pričamo?

Visoke grčke državne i verske delegacije, kao i predstavnici Vlade Srbije i beogradske vlasti položile su danas vence na bistu Rige od Fere (1757-1798), obeležavajući dan njegove smrti.

Riga od Fere ili Riga Velestinac  bio je grčki pesnik i revolucionar, velika ličnost grčkog nacionalnog preporoda, nacionalni heroj i prva velika žrtva budućeg opšteg grčkog ustanka protiv Otomanskog carstva i tako na neki način pionir Grčkog rata za nezavisnost.

Pobratimile se BG opština Stari grad i grčka Rige od Fere

Rođen je u imućnoj porodici vlaškog porekla u selu Velestino (zato je Velestinac), u Tesaliji, blizu antičke Fere (odatle dolazi od Fere). Dobro školovan za ono vreme bio je učitelj u selu Kisos.

Kada je imao 20 godina ubio je nekog uglednog lokalnog Turčina, po nepisanim običajima toga doba pobegao je u planinu Olimp i pridružio se hajducima Spire Zera.

Mučka smrt pesnika Rige od Fere imala je veliki uticaj na nacionalno buđenje Grka. On je u svojim pesmama, a i pisanjem po tadašnjim novinama, nagovestio potrebu velikog ustanka balkanskih naroda.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Kada je izbio Rusko-turski rat 1787—1792 bio je zadužen za inspekciju vojske u Krajovi. Tu je postao blizak prijatelj otomanskog oficira Osmana Pazvanoglua. Upoznao se i sa pobunjeničkim pašom od Vidina, koga je spasao od Mavrogenasove osvete.

Kasnije se pridružuje monasima na Atosu. Primio ga je Kosma starešina manastira Vatopeda. Zatim je otišao u Konstantinopolj, gde je bio sekretar fanariota Aleksandra Ipsilantija. U Bukureštu se vratio u školu, naučio je nekoliko jezika i postao je službenik vlaškog kneza Nikolasa Mavrogenasa.

Čuo je u to doba za Francusku revoluciju, pa je poverovao da je nešto slično moguće i na Balkanu. Verovao je u samoopredeljenje pravoslavnog stanovništva unutar Osmanskog carstva. Riga od Fere se sastajao sa grčkim episkopima i pobunjeničkim vođama tražeći podršku za ustanak.

Posle Mavrogenesove smrti Riga od Fere se vratio u Bukurešt gde jedno vreme radi kao prevodilac pri francuskom konzulatu. U to vreme napisao je čuvenu grčku verziju Marseljeze, himne francuskih revolucionara. Ta verzija je poznata preko Bajronovog citata "sinovi Grka, ustanite“.

Foto: Wikipedia/File Upload Bot Foto: Wikipedia/File Upload Bot

Oko 1793. Riga od Fere je otišao u Beč. Cilj mu je bio da traži od Napoleona pomoć i podršku.

U Beču je živelo dosta Grka, pa je tu uređivao grčke novine Efemeris. Napravio je i štampao je mapu Velike Grčke, koja bi obuhvatala i Konstantinopolj.

Štampao je pamflete uzimajući u obzir ideje Francuske Revolucije. Bili su to Deklaracija o pravima čoveka i građanina, Novi politički ustav, Stanovnici Rumelije, Mala Azija, Egejska Ostrva i Kneževine Vlaška i Moldavija. Te pamflete je nameravao da deli da bi potakao opštebalkanski ustanak protiv Osmanskog carstva. Štampao je i mnoge grčke prevode stranih dela. Svoje pesme je sakupio u jednom rukopisu, a štampane su posle njegove smrti 1814.

Započeo je dopisivanje sa Napoleonom. Nastojao je da vidi slavnog generala u Veneciji. Dok je putovao prema Veneciji izdao ga je jedan grčki trgovac.

Foto: Wikipedia/ Greco22 Foto: Wikipedia/ Greco22

U Trstu su ga uhapsile austrijske vlasti, koje su bile saveznik Osmanskog carstva, a bile su zabrinute zbog ideja Francuske revolucije. Austrija ga je predala turskom upravniku Beograda. U Beogradu su ga zatočili i mučili. Odmah po hapšenju pokušao je da se ubije.

Od Beograda su nameravali da ga pošalju u Konstantinopolj da mu sultan odredi kaznu. Međutim, zadavili su njega i pet njegovih saradnika u kuli Nebojša u Beogradu.

Bojali su se da će Rigin prijatelj Osman Pazvanoglu osloboditi Rigu od Fere. Tela su im bacili u Dunav. Rigine poslednje reči su bile:

Riga od Fere pisao je o okrutnom turskom sistemu danka u krvi, o sistematskom tlačenju, o zabrani učenja grčke istorije i jezika, o konfiskaciji crkvi i pretvaranju u džamije. Napisao je mnogo knjiga i pesama o grčkoj istoriji, od kojih je najčuvenija "Turio". Iz te knjige potiče sledeća sjajna rečenica:

"Bolje je živeti jedan sat kao slobodan, nego četrdeset godina biti rob".

(I. L.)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    24. jun 2015 | 18:09

    RIGA OD FERE i njegove reči treba da budu uzor svakom današnjem podaniku koliko je vredna sloboda. Da sloboda koliko vredi toliki ulog uzima. Što se duže čeka tim je ulog veći. Prestavlja jedini nezaobilazan način na koji se do slobode dolazi.

  • Алекса

    24. jun 2015 | 18:27

    "Боље живети сто година као цар, него један дан као роб", Грунф

  • Sir Oliver

    24. jun 2015 | 19:06

    Koga rus brani i Grk hrani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA