KAO KOD NAS 90-IH: Ovo je novčanica od 100 TRILIONA dolara u Zimbabveu!

 
  • 7

Na vrhuncu ekonomske krize u Zimbabveu 2008. godine, stanovnici su morali da nose novac u plastičnim kesama da bi mogli da kupe osnovne namirnice kao što su hleb i mleko

Stanovnici Zimbabvea počeće sledeće nedelje da menjaju "kvadrilione" lokalnih dolara za nekoliko američkih, pošto su predsednik Robert Mugabe i njegova vlada odbacili svoju, praktično, bezvrednu valutu, saopštila je Centralna banka u četvrtak.

Nemaju svoju valutu, ali imaju šest tuđih

Zimbabve je počeo da koristi devize poput američkog dolara i južnoafričkog randa 2009. godine nakon što je domaći dolar uništen od strane hiperinflacije.

Na vrhuncu ekonomske krize u Zimbabveu 2008. godine, stanovnici su morali da nose novac u plastičnim kesama da bi mogli da kupe osnovne namirnice kao što su hleb i mleko. Cene su skakale najmanje dva puta dnevno.

Od ponedeljka, oni koji su imali račun za domaću valutu pre marta 2009. godine, mogu da se obrate bankama da pretvori domaće dolare u američke.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovaj proces će okončati lokalnu valutu. Stanovnici Zimbabvea imaju rok do septembra da predaju svoje stare novčanice, koje neki ljudi prodaju turistima kao suvenire.

Najviša, i poslednja novčanica koja je štampana iznosila je 100 trilijardi dolara, a za to, te 2008. godine moglo je da se kupi karta za javni prevoz za nedelju dana.

Foto: Wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Ekonomska situacija u Zimbabveu počela je naglo da se pogoršava početkom minule decenije, kada je predsednik Mugabe naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili poreklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja.

Takva politika izazvala je pad poverenja investitora, a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno nakon uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji.

(Telegraf.rs / Izvor:telegraph.co.uk)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA