BITKA ZA TRŽIŠTE NAFTE SE NASTAVLJA: Zašto je cena nafte naglo pala na svetskom tržištu i šta će biti sa njom u budućnosti?

 
  • 3

Da li ste znali da možete da zaradite trgujući cenom nafte na svetskom tržištu preko interneta, sa svog laptopa, smartphone-a ili tableta? FXLider vam poklanja 50EUR da se oprobate u trgovanju na svetskom tržištu!

Nagli pad cene nafte koji je otpočeo 2014. godine i nastavio se i u 2015. godini iznenadio je tržište. Uzrok pada cene je smanjenje tražnje do koga je došlo zbog usporavanja rasta globalne ekonomije. Sa strane ponude, OPEC je na junskom sastanku ostao stabilan u svojoj odluci da za sada ne smanjuje proizvodnju što može u priličnoj meri ograničiti rast cene u budućnosti.

Da li ste znali da možete da zaradite trgujući cenom nafte na svetskom tržištu preko interneta, sa svog laptopa, smartphone-a ili tableta? FXLider vam poklanja 50EUR da se oprobate u trgovanju na svetskom tržištu, dovoljno je samo da popunite formu dostupnu na linku ispod i krenete da trgujete bez rizika.

Prijavite se ovde i preuzmite 50EUR za trgovanje

Foto: AP / Tanjug Foto: AP / Tanjug

Niska cena nafte će nastaviti na globalnom nivou da suzbija rast inflacije a korist imaju zemlje koje su neto uvoznici u koje spadaju većina najrazvijenijih ekonomija sveta. Naravno, niske cene ne idu u prilog proizvođačima ovog energenta posebno na Bliskom istoku, Venecueli i Rusiji.

’Ekonomisti su proračunali da 10% pada u ceni nafte dovodi do 0.1% rasta bruto društvenog proizvoda. Cena nafte i inflacija se često dovode u uzročno posledičnu vezu. Kako cena nafte raste i pada, inflacija je prati u istom pravcu. Razlog zašto se ovo dešava je taj što je nafta glavna ulazna sirovina privrede i ukoliko njena cena raste, cena gotovih proizvoda će takođe rasti’ kažu u FXLider-u.

Foto: Ilustracija / AP/Tanjug Foto: Ilustracija / AP/Tanjug

Ratovi i previranja u zemljama koje su najveći proizvođači nafte mogu privremeno da izazovu prekid snabdevanja ovim energentom, što može da zamaskira pad potrošnje. Ovaj efekat se naročito ispoljava kada su u pitanju najveći proizvođači kao što su Irak i Iran ili najveći potrošači kao što su SAD i Kina.

’Sposobnost OPEC-a da utiče na cenu nafte na svetskom tržištu uvek je bio ograničen. Čak i dok je bio u svom zenitu, kartel je imao problem da se dogovori oko smanjenja proizvodnje. Međutim, ključni proizvođač u OPEC-u, Saudijska Arabija, već čitav niz godina prilično efikasno manipuliše smanjenjima proizvodnje kako bi uticala na cenu nafte. Troškovi proizvodnje u Saudijskoj Arabiji među najnižim su u svetu i u skladu sa tim očekuju da sa padom cene budu udaljeni sa tržišta oni proizvođači čiji su troškovi proizvodnje visoki, kao što su američki proizvođači iz uljanih škriljaca. Prekomerna proizvodnja stvorila je i prekomerne zalihe koje će imati negativan uticaj na cenu, čak i onda kada se neki proizvođači povuku sa tržišta zbog nerentabilnosti proizvodnje’ navode u FXLider-u.

Foto: Flickr/tvol Foto: Flickr/tvol

U poslednja tri meseca cena se nekoliko puta približavala nivou od 63 dolara po barelu međutim nijednom ga nije probila nastavaljujući da se kreće između 56 i 62 dolara po barelu.

 

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeed

    9. jun 2015 | 11:20

    Cena na berzi pada,a u Srbiji raste!Apsurd!

  • Predrag

    12. jun 2015 | 18:04

    Pa ako pada cena sirove nafte zasto onda cena u Srbiji stalno skace ? Nesto tu ne stima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA