TRAŽILI SU IM DA STAVE BELE TRAKE OKO RUKU, A ONDA IH UBILI: Ne, ovo nisu uradili Nacisti, nego Srbi! (FOTO)

 

Nesrpskom stanovništvu su, poslednjeg dana maja 1992. godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija da obeleži svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bele trake oko rukava

Aktivisti grupe "Antidayton" danas su u Sarajevu ispred Katedrale Srca Isusova građanima delili bele trake u znak sećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline, koje se dogodilo na današnji dan pre 23 godine.

Osnivač grupe "Antidayton" i organizator današnjeg događaja Nihad Aličković istakao je da je obeležavanje "Dana bijelih traka" bitno kako bi se istina zadržala u javnosti te da se nikad ne zaboravi.

- Zaborav je naš najveći neprijatelj i protiv njega se borimo i ovim putem, a uz to odajemo počast ubijenim civilima Prijedora - kazao je Aličković.

Naglasio je da je za ovaj zločin do sada procesuirano više od 28 ratnih zločinaca, međutim smatra da ih ima još više od 200 koji bi takođe trebali biti procesuirani u narednih nekoliko godina.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dodao je da je napravljeno 3.176 belih traka, u čiju je izradu utrošeno preko 50 metara platna.

"Dan bijelih traka" u znak sećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline bće obeležen danas u Prijedoru, ali i u celoj Bosni i Hercegovini i regiji.

Nesrpskom stanovništvu su, poslednjeg dana maja 1992. godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija da obeleži svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bele trake oko rukava.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Od kraja maja do kraja augusta 1992. godine, u Prijedoru su ubijena 102 deteta i 256 žena. Ukupno 3.173 civila ubijeno je u Prijedoru, dok je 31.000 ljudi bilo zatvoreno u logorima u okolini Prijedora.

(Telegraf.rs / Dnevni Avaz)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Деминер/РС/русофил

    31. maj 2015 | 15:54

    И ја сам из околине Приједора,али за такву наредбу преко радија нисам чуо,до сад.28 осуђених,још 200 осумњичено и чека суђење,Срба нарвно !!!!?Колико оно Немаца би осуђено у Нирнбергу ????!!!!!

  • odisey07

    31. maj 2015 | 15:55

    Ni mi Srbi necemo zaboraviti vase handzar divizije a ni crvati njihovo ustasko cvece.Pa na kraju da vidimo ko je jaci

  • fap_masina

    31. maj 2015 | 15:57

    Jos jedna propagandna laz iz sarajeva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA