ALBANCI ĆE JOŠ VIŠE NAPADATI PO BALKANU: Žele da se spoje u jednu državu!

 
  • 17

Američki ekspert je istakao da napadi u Republici Srpskoj i u Makedoniji predstavljaju opasnu eskalaciju radikalnog islamskog nasilja

Američki ekspert za Balkan Stiven Mejer izjavio je za agenciju Srna da smrtonosni napadi radikalnih islamista u Republici Srpskoj i Makedoniji predstavljaju težnju balkanskih islamista, posebno Albanaca, da se spoje u jednu državu.

NAJNOVIJI KRVAVI DETALJI TERORISTIČKOG NAPADA: Vehabija je srpskom policajcu PUCAO U ČELO iz pumparice!

Mejer smatra da ovi napadi znače da na Balkanu nisu rešena pitanja granica i strukture političkih zajednica, te smatra da će takvih napada biti još.

INVAZIJA TERORISTA NA MAKEDONIJU: Najpotresnije fotke novog rata na Balkanu (FOTO)

- Primeri na Bliskom istoku ohrabruju balkanske radikalne islamiste da slede svoje lokalne ciljeve. Iz tog razloga vrlo je verovatno da će biti povećan kontakt između balkanskih ekstremista i šireg radikalnog islamskog pokreta na Bliskom istoku. To znači i da će biti još takvih napada na Balkanu - istakao je Mejer.

Mejer smatra da, suprotno onome što makedonski lideri kažu, ovi napadi nemaju nikakve veze sa činjenicom da Makedonija nije integrisana u NATO ili EU.

Foto: Tanjug/AP, mod.gov.rs Foto: Tanjug/AP, mod.gov.rs

- Gotovo je sigurno da će biti još promena granica u regionu i rešavanje ovih problema zahtevaće vanrednu kreativnost i vođstvo na Balkanu - naglasio je Mejer.

Mejer je istakao da napadi u Srpskoj i, naročito, u Makedoniji predstavljaju opasnu eskalaciju radikalnog islamskog nasilja.

On kao razlog za eskalaciju nasilja navodi Islamsku državu i rat u Siriji, koji predstavljaju primere i ohrabrenje za balkanske ekstremiste.

Što se više Islamska država angažuje u nasilju i krvavi rat u Siriji bude nastavljen, to će, smatra Mejer, biti veći mamac za islamiste na Balkanu da čine svoje nasilje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Oni vide Islamsku državu kao brilijantan, prkosan primer islamske slave i prkosa prema Zapadu i ratu u Siriji, kao ratu koji je sa Zapada nadahnut - naglasio je Mejer.

Policajac Dragan Đurić ubijen je 27. aprila u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić (24) iz Sapne kod Zvornika. Tom prilikom ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović. Ibrić je likvidiran prilikom razmene vatre sa policijom.

U sukobu policije sa teroristima na području Kumanova u Makedoniji 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 37 je lakše ili teže povređeno. Pronađena su tela 14 osoba za koje se pretpostavlja da su pripadali terorističkoj grupi.

(Telegraf.rs/ Srna)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan B.

    13. maj 2015 | 15:15

    Sve dok im se dozvoljava.Treba im pokazati zube

  • Zlaja

    13. maj 2015 | 18:20

    Pa super je to sto svi albanci zele da zive u jednoj drzavi. Ako smo pametni moramo im pomoci u ostvarenju njihovih zelja. Kupimo im karte za albaniju ali u jednom pravcu. To je najlakši nacin za ispunje njihovog vekovnog cilja svi albanci u jednoj drzavi.

  • Cash®

    13. maj 2015 | 16:07

    Šta to znači) '...na Balkanu nisu rešena pitanja granica i strukture političkih zajednica...' Ako je izjava korektno prevedena ovaj ne zna šta priča! Ko je nelegalno uzeo Kosovo od Srbije? Ko želi tu zemlju da pokloni albancima i Albaniji, pošto iscrpi resurse koje ono ima ili ih bude uzimao i kad Albanci naprave državi koju su zamislili? Ako granice nisu rešene, kao što ovaj lupeta, to je zato što su Amerikanci i ostala evropska gamad i poslušnici to nelegalno sproveli! Sad bi da, tobože i 'političkim neistomišljenicima' daju - državu! E pa to ne biva! Poznato je kako se politička volja privodi, a ako je to silom, onda neka se u u zapadnim zemljama 'politička neistomišljenost' tretira kao zahtev za nezavisnom državom! Kako su prošli 'politički neistomišljenici' kada su želeli,, recimo, Teksas?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA