ZAUZMITE MESTA: Evo šta vas čeka na najboljem festivalu dokumentarnog filma u regionu! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 0

Predlažemo vam da se opustite i uživate, iako izbor u pogledu toga šta bi bilo najbolje gledati neće biti lak

Danas je obelodanjen domaći takmičarski program, kao i nazivi nemačkih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će trajati od 7. do 13. maja.

Kompletan program festivala možete pogledati OVDE.

Mladen Vušurović, direktor festivala Beldoks, oduvek je zastupao tezu da dokumentarni filmovi razvijaju društvenu svest, odnosno da jedno društvo do kvalitetne samospoznaje dolazi kroz samosagledavanje, ali i kroz upoređivanje i identifikaciju sa drugim kulturama i državama. Zato ne iznenađuje činjenica da upravo zemlje sa najstabilnijim i socijalno najodgovornijim društvenim uređenjem imaju i najplodonosniju dokumentarnu produkciju.

Nemačka, perjanica Evrope u svakom smislu, pa i u proizvodnji dokumentaraca, ove godine je na festivalu Beldoks prisutna sa šest ostvarenja. Na prvom mestu, naravno, treba izdvojiti "Citizenfour: dosije Snouden" koji nas autentičnim snimcima "s lica mesta" vodi kroz herojsku akciju bivšeg obaveštajca NSA. Sa dosadašnjom festivalskom istorijom od preko 100 prikazivanja, učinkom od 43 osvojene nagrade, uključujući i one najprestižnije - Oskar i BAFTA - ovo ostvarenje otvara ovogodišnji Beldoks, projekcijom u Velikoj dvorani Sava Centra, u četvrtak 7. maja u 21 čas.

Drugi po značaju i po aktuelnosti svakako je "Pepe Muhika - lekcije iz cvetne leje", dokumentarac proslavljene Hajdi Spekonja o odlazećem lideru Urugvaja, nepokolebljivom humanisti poznatom i kao "najsiromašniji predsednik na svetu". Projekcija ovog filma zakazana je za 18 časova u subotu 9. maja u Domu omladine Beograda.

Foto: Promo / Beldocs Foto: Promo / Beldocs

"Iračka odiseja" Džamala Aldina Samira Riada upoznaje nas sa harizmatičnim članovima mnogoljudne iračke porodice, rasutim po čitavom svetu, usled višedecenijskog egzila. Oni su se u talasima iseljavali iz svoje domovine, pod stalnim naletom novih ratova i sa njima povezanih previranja. Niko od njih više i ne razmišlja o povratku u Irak. Pogledajte film, porazgovarajte sa rediteljem jednog zaista upečatljivog ostvarenja i donesite svoj sud o ovakvoj vrsti "kolateralne štete" - u petak 8. maja u 21 čas, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U "Titovim naočarima", putopisnom dokumentarcu snimljenom po istoimenom književnom predlošku, spisateljica autobiografskog romana, poreklom iz SFRJ, u društvu rediteljke filma putuje prostorima Italije, Srbije i Crne Gore, pokušavajući da od realnosti razluči fiktivna porodična predanja uz koja je odrastala. Ovaj ženski, pomalo neurotični “road movie” možete pogledati u utorak 12. maja u 20 časova u Domu omladine Beograda. Tom prilikom ćete upoznati i autorke "Titovih naočara": pisca, odnosno protagonistkinju Adrianu Altaras i rediteljku Reginu Šiling.

U izvesnom smislu najekskluzivnija je, svakako, svetska premijera muzičkog dokumentarca "Globalna radost", izrađenog u celosti u nemačkoj produkciji. To je, zapravo, prva internacionalna premijera jednog potpuno inostranog filma na programu Beldoksa!

Foto: Promo / Beldocs Foto: Promo / Beldocs

I "Globalna radost" se takođe svrstava u "drumske filmove". Putujući po evropskim gradovima, reditelj Friče nas upoznaje sa njihovim uličnim sviračima. Sve ove umetnike, očekivano, povezuje nepodeljena ljubav prema muzici, ali i jedan inspirišući, emancipatorski, duboko humanistički pogled na svet. Dođite u ponedeljak 11. maja u 22 časa u Dom omladine Beograda da uživate u nepretencioznim notama "Globalne radosti" i da se upoznate sa njenim autorima - rediteljem Brunom Fričeom i producentom Maksimilijanom Pletoom.

Prikazivanje svih pomenutih ostvarenja i dolazak njihovih tvoraca omogućeni su svesrdnom podrškom Gete instituta u Beogradu.

I za sam kraj, ne treba zaboraviti "Srpskog advokata", srpsko-nemačku koprodukciju o nedaćama Marka Sladojevića, Karadžićevog pravnog zastupnika u procesu pred Haškim tribunalom. Na projekciji ovog ostvarenja, u petak 8. maja u 19 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, gledaocima će se obratiti Marko Sladojević, reditelj Aleksandar Nikolić, kao i producenti Gregor Štrajber i Ester van Mesel.

(Telegraf.rs)

Video: Požar u palilulskom naselju Glogonjski rit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA